Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

30. 03. 2017. 20:54 >> 20:37

SJEDNICA VLADE

Pripremili zakone iz više oblasti

Vlada je danas utvrdila Prijedlog zakona o dopuni Zakona o igrama na sreću kojim se vrši usaglašavanje važećeg akta sa novim odredbama Zakona o nevladinim organizacijama, kako bi se na detaljan i precizan način definisalo pitanje finansiranja planova i programa NVO.

„Predloženim rješenjem koje tretira samo dio Zakona o igrama na sreću koje se tiču finansiranja nevladinog sektora stvorene su pretpostavke za primjenu Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o NVO budući da je donošenje novog zakona o igrama na sreću predviđeno Programom rada Vlade za III kvartal ove godine“, kaže se u saopštenju nakon sjednice Vlade.

Kako se navodi, utvrđen je i Predlog zakona o infrastrukturi prostornih podataka, kojim se stvaraju uslovi da se prikupljeni podaci čuvaju na jednom mjestu i u propisanom formatu, odnosno u elektronskom obliku.

„Pored toga, ovim dokumentom definiše se pravni okvir za upravljanje i razmjenu prostornih podataka koji sadrži pravila za postizanje tehničke interoperabilnosti u cilju dijeljenja podataka u elektronskoj formi između nadležnih institucija putem mrežnih servisa. U tom kontekstu, definisan je i mehanizam koordinacije za osnivanje i funkcionisanje Geoportala“, pojašnjava se u saopštenju.

Vlada je donijela Odluku o određivanju ličnosti, objekata i prostora koje obezbjeđuje Uprava policije, koja će obezbijediti pružanje optimalne zaštite štićenim ličnostima, uz racionalniju upotrebu ljudskih i drugih resursa.

Kako je saopšteno, novina u odnosu na dosadašnja rješenja je to da je smanjen broj ličnosti koje se obavezno štite, jer su nosioci sudskih i tužilačkih funkcija izostavljeni, zbog izmjena Zakona o unutrašnjim poslovima i iskustava iz prakse.

“Eventualni statusi ličnosti iz pravosuđa mogu se, ukoliko na to ukažu razlozi bezbijednosti, rješavati primjenom odredbe kojom se definišu načini obezbjeđivanja drugih ličnosti. Takođe, smanjen je i broj objekata koji se obavezno štite, što je posljedica procjene stepena ugroženosti i faktičkog stanja”, pojasnili su iz Vlade.

Usvojen je, kako navode, Šesti polugodišnji izvještaj o ukupnim aktivnostima u okviru procesa integracije Crne Gore u Evropsku uniju (EU) za period jul – decembar 2016, koji će biti upućen Skupštini na razmatranje.

Vlada je usvojila i Akcioni plan za usaglašavanje s pravnom tekovinom u oblasti Ekonomske i monetarne politike – Poglavlje 17, kojim su definisani koraci neophodni za usklađivanje crnogorskog zakonodavstva sa evropskim propisima u toj oblasti.

Navodi se da je Vlada usvojila i Akcioni plan za sprovođenje Strategije izvršenja krivičnih sankcija za period 2017-2021. godina, kojim su predviđene sveobuhvatne aktivnosti koje nadležni organi trebaju preduzeti u cilju jačanja prevencije i zaštite od zlostavljanja i poštovanja ljudskih prava, promovisanja alternativnih sankcija i mjera, smanjenja zatvorske populacije i poboljšanja uslova u zatvorima.

„Navedeno je da su aktivnosti u Akcionom planu usaglašene sa mjerama koje su predviđene u Akcionim planovima za Pregovaračka poglavlja 23 i 24, a izvršeno je i usaglašavanje i sa strateškim dokumentima u pravosudnom sektoru u vezi sa alternativnim sankcijama i mjerama“, kaže se u saopštenju.

Vlada je, dodaje se, usvojila Izvještaj o implementaciji Akcionog plana za sprovođenje Strategije integrisanog upravljanja granicom u 2016. godini, sa Akcionim planom za 2017. godinu.

„U raspravi je navedeno da su planirane mjere u prošloj godini skoro u potpunosti realizovane. Planom za 2017. godinu utvrđene su aktivnosti koje se odnose na graničnu kontrola, suzbijanje i otkrivanje prekograničnog kriminala, četvoroslojni model kontrole pristupa, međuresorsku saradnja i koordinaciju i usklađeno djelovanje sa organima i institucijama EU“, kaže se u saopštenju.

Vlada je usvojila i Izvještaj o realizaciji Akcionog plana za sprovođenje Strategije reforme javne uprave u Crnoj Gori 2016-2020. godina, u prošloj godini, kao i Akcioni plan za sprovođenje Strategije razvoja informacionog društva do 2020.godine, za ovu godinu.

Usvojena Strategija razvoja željeznice

Vlada je danas donijela Strategiju razvoja željeznice za period 2017 – 2027. godina, kojom su identifikovani svi problemi u željezničkom sektoru i utvrđena vizija budućeg razvoja. 

„U tom smislu, definisane su smjernice za sistemski pristup rješavanju infrastrukturnih i institucionalnih pitanja u narednih deset godina, utvrđeni ciljevi i smjernice za razvoj željeznice, kao i okvirna finansijska sredstva za realizaciju razvojnih planova i izvori finansiranja", kaže se u saopštenju nakon sjednice Vlade.

Pojašnjeno je da je u raspravi navedeno da je za tu namjenu potrebno obezbijediti oko 100 miliona EUR iz budžeta i evropskih fondova.

Navodi se da je u cilju planskog i kontinuiranog obezbjeđenja potrebnih finansijska sredstva, Vlada utvrdila Plan redovnog i investicionog održavanja, rekonstrukcije i izgradnje državnih puteva za ovu i usvojila Izvještaj o realizaciji Plana za prošlu godinu. 

„Planom je predviđeno da se u ovoj godini za ovu namjenu utroši 37.987.263,25 EUR“, precizira se u saopštenju.

Dodaje se da je Vlada utvrdila Predlog zakona o nacionalnom brendu i Predlog zakona o izmjeni Zakona o reviziji sredstava iz fondova Evropske unije o kojima je rasprava ranije završena, ali je odlučivanje bilo odlogođeno zbog dodatnog preciziranja određenih odredbi.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније