Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Izvor: Dan, Objavio: I. P. ]

14. 03. 2017. 08:05 >> 07:44
3

DRAŠKOVIĆ SAOPŠTIO

O naknadama u najkraćem roku

Ustavni sud Crne Gore nastojaće da u što kraćem roku okonča postupak ocjene ustavnosti odredaba zakona kojim su smanjene naknade za majke, poručio je u intervjuu za Dan predsjednik tog suda, dr Dragoljub Drašković.

On je istakao da je u poslednje tri godine pred Ustavnim sudom osporeno čak 130 zakona koje je Skupština donijela, navodeći da je doveden u poziciju da permanentno mora odolijevati svim pritiscima da političko shvatanje ustavnosti i zakonitosti bude kriterijum prema kome odlučuje i zauzima svoje stavove.

Govoreći o tome kada se može očekivati odluka suda, po pitanju smanjenja naknada majkama, Drašković je rekao da Ustavni sud postupa po predlogu i inicijativama koje su u sud primljene krajem januara mjeseca, tako da je, kako je pojasio, riječ o potpuno novom predmetu.

"Moram reći i to da je sud od početka tekuće godine već primio ukupno 183 predmeta, od čega šest za ocjenu ustavnosti zakona, 11 za ocjenu ustavnosti i zakonitosti podzakonskih akata i 166 ustavnih žalbi za individualnu zaštitu prava. U prvom dijelu postupka koji je sada u toku vrši se ispitivanje procesnih pretpostavki, pribavljanje potrebnih podataka, odgovora i mišljenja od učesnika u postupku, tj. Vlade kao predlagača i Skupštine kao donosioca Zakona. Nakon toga sud će nastaviti postupak i nastojati da ga okonča u što kraćem roku", kazao je on.

Komentarišući to da je njegova izjava da predmet koji se odnosi na smanjenje naknada za majke nije prioritet izazvala veliko negodovanje u javnosti, Drašković je rekao: "Jasno sam rekao u kojoj fazi postupka se nalaze predmeti. U prvom predmetu, sud će nastaviti postupak nakon proteka roka od 30 dana u kojem Skupština Crne Gore kao donosilac propisa ima pravo da se izjasni na rešenje o pokretanju postupka. U drugom predmetu, nakon prijema izjašnjenja Vlade kao predlagača i Skupštine kao donosioca osporenog propisa na navode sadržane u inicijativama i predlogu, sud će nastaviti postupak i nastojati da po istom odluči u što kraćem roku nakon ispunjenja tih procesnih pretpostavki".

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније