Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Mina [ Objavio: O.Z. ]

07. 08. 2016. 15:06 >> 14:47
2

U IZBORNIM KAMPANJAMA

Partije zaobilaze teme prava LGBTIQ osoba

U Crnoj Gori skoro sve partije, tokom predizborne kampanje, izbjegavaju teme ljudskih prava LGBTIQ osoba u javnom diskursu, smatraju u NVO Kvir Montenegro i ocjenjuju da se stranke ne trude da dobiju podršku tog dijela glasačkog tijela.

“Predizborne kampanje su i dalje periodi tokom kojih svjedočimo praksi tihog povlačenja skoro svih političkih partija i izbjegavanja teme ljudskih prava LGBTIQ osoba u javnom diskursu”, ocijenio je predsjednik Upravnog odbora Kvir Montenegra, Danijel Kalezić.

On je agenciji Mina kazao da ni tokom ove predizborne kampanje, nažalost, ne očekuju drugačiji scenario.

“Svakako ostavljamo rezervu i dajemo prostor svim političkim partijama da nas prijatno iznenade i pokažu dosljednost svojih političkih programa u pogledu ukupnog poštovanja ljudskih prava, od kojih su ljudska prava LGBTIQ osoba neodvojiva i neupitna u razvijenim demokratskim društvima”, poručio je Kalezić.

On je ukazao da je promocija i zaštita ljudskih prava LGBTIQ osoba bila u programima nekih političkih partija tokom prethodnih godina.

Kalezić je dodao i da su imali direktnu podršku više poslanika Skupštine tokom značajnih događaja za LGBTIQ zajednicu.

Kako je kazao, dio političkih partija je svoje zalaganje za njihova ljudska prava i slobode prepustilo svojim ograncima mladih.

Prema riječima Kalezića, neke su odabrale i da daju doprinos putem aktivnosti svojih kadrova u Vladi i institucijama, ali na način koji, kako smatra Kalezić, vješto izbjegava percepciju javnosti da je to urađeno sa nivoa partijskog djelovanja.

“Ostale partije u potpunosti izbjegavaju temu, pa čak i one koje su na nevješt i očigledno nespretan način, prije par godina, pokušavale zloupotrijebiti naša ljudska prava zarad ostvarivanja sitnih političkih poena kod dijela svog glasačkog tijela koje ima negativne stavove prema nama”, saopštio je Kalezić.

Upitan koji su to uslovi koje je potrebno da ispuni neka politička partija, u okviru svog programa, u dijelu prava i sloboda LGBTIQ zajednice, on je rekao da stranke uglavnom u potpunosti previđaju i ne uzimaju u obzir činjenicu da su i LGBTIQ osobe dio glasačkog tijela.

Ne vidi se korist od LGBTIQ glasačkog tijela

Kalezić je ocijenio da se partije ne trude se dovoljno da, svojim zalaganjima i aktivnostima, adekvatno motivišu i dobiju podršku tog dijela glasačkog tijela.

“LGBTIQ osoba ima dovoljno da mogu biti ključne za, recimo, prelazak cenzusa manjim ili dobijanja većine većim političkim partijama”, naveo je Kalezić.

Kako je kazao, na međunarodnoj političkoj sceni u razvijenim zemljama javnost je svjedočila, više puta, važnosti bavljenja LGBTIQ glasačkim tijelom i koristi koje su političke partije imale od kvalitetne podrške ljudskim pravima te zajednice.

“Crnoj Gori to tek predstoji i mišljenja sam da ćemo, tokom sljedećih godina, svjedočiti značajnijim bavljenjem LGBTIQ glasačkim tijelom od političkih partija, a u skladu sa prepoznatim interesom partija, a manje ideološkim ubjeđenjima, kao što je to i dalje običaj u politici na našim prostorima”, ocijenio je Kalezić.

On je objasnio da je puna, direktna i vidljiva programska odrednica koja šalje poruku podrške pravnoj i društvenoj jednakosti LGBTIQ osoba, i direktan i kvalitetno osmišljen plan aktivnosti koje će politička partija sprovesti ukoliko bude učestvovala u vlasti, početna tačka od koje treba krenuti.

Kalezić je ukazao da od stranaka očekuju direktnu podršku sa ličnog nivoa svih pojedinaca iz vrha partija, inicijative za unapređenje pravnog okvira koje će voditi ka punoj pravnoj jednakosti LGBTIQ osoba i kontinuiranu javnu podršku u svakoj prilici i događaju od značaja za LGBTIQ osobe.

“Vjerujem da će LGBTIQ osobe u takvoj prilici umjeti da prepoznaju i adekvatno cijene zalaganje i da se, u skladu sa urađenim, i opredijele za koju političku partiju će glasati na izborima”, poručio je Kalezić.

LGBT osoba da bude na izbornoj listi

On smatra da bi bilo dobro da neki predstavnik LGBT zajednice bude na listi neke političke partije.

Kalezić je objasnio da je najbolji način da politička partija pokaže podršku LGBTIQ osobama da kreira uslove za nesmetano djelovanje te zajednice unutar svojih organa i dovoljno ohrabri nekog od njih da bude javno vidljiv, javno politički aktivan i prepoznat kao L,G,B ili T osoba.

Potrebno je da stranka, dodaje je, pruži toj osobi slobodu djelovanja i odlučivanja, u skladu sa ljudsko-pravaškim principima, i odredi visoko mjesto na izbornoj listi kako bi mjesto u parlamentu bilo osigurano.

“Ne raspolažem informacijama na osnovu kojih bih mogao očekivati da će se to dogoditi tokom ovih izbora”, saopštio je Kalezić.

On je dodao da, što se tiče njegovog angažmana u politici na bilo koji način, do sada nije bilo nikakvih inicijativa po tom pitanju.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније