Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila: D.Ž.

12. 07. 2016. 23:40 >> 23:22

TELENOR I UMHCG

Tehnologije olakšavaju pristup pravnoj pomoći

Telenor fondacija i Udruženje mladih sa hendikepom Crne Gore (UMHCG) će, u okviru zajedničkog projekta, olakšati pristup besplatnoj pravnoj pomoći osobama sa invaliditetom i članovima njihovih porodica.

„Telenor fondacija i UMHCG realizovaće projekat 'ICT u službi ostvarivanja i zaštite prava osoba s invaliditetom', čiji je cilj da olakša pristup besplatnoj pravnoj pomoći osobama sa invaliditetom i članovima njihovih porodica“, kaže se u saopštenju.

Realizacijom projektnih aktivnosti, kako je saopšteno iz Telenor fondacije, unaprijediće se on-line pravno savjetovalište UMHCG, prvo te vrste u Crnoj Gori, na portalu disabilityinfo.me.

„Tokom jula ćemo izraditi i objaviti dvije od šest planiranih smjernica i objašnjenja procedura za ostvarivanje prava osoba sa invaliditetom u oblastima u kojima su se najčešće tražili savjeti u proteklom periodu. Inače, besplatno pravno savjetovalište bilježi porast broja zahtjeva, pa smo tako prošle godine imali 74 korisnika, a ove godine već do jula imamo 69“, rekla je izvršna direktorica UMHCG, Marina Vujačić.

Kako je navela, rast broja onih koji se interesuju za ostvarivanje i zaštitu svojih prava dovoljno govori o opravdanosti jednog takvog servisa i o potrebi njegove održivosti i sprovođenja u kontinuitetu.

Projekat bi, kako je saopšteno, trebalo da podstakne osobe sa invaliditetom da što više koriste internet za ostvarivanje svojih prava, a predviđeno je da od septembra počne i kreiranje aplikacije za pristup pravnoj pomoći putem mobilnih telefona.

„U skladu sa svojom misijom da osnažuje društvo, Telenor fondacija nastoji da podrži ideje i projekte koji donose pozitivne promjene u zajednicu“, rekla je menadžerka Telenor fondacije, Nataša Đurđić.

Ona je kazala da projekat UMHCG ispunjava upravo te kriterijume.

„A posebno nas raduje što ćemo, uz pomoć digitalnih servisa i novih tehnologija, omogućiti napredne opcije za besplatnu pravnu pomoć. Nadamo se da je pred nama još jedna uspješna inicijativa“, dodala je ona.

Projekat UMHCG izabran je na konkursu Telenor fondacije raspisanom u martu, kojim se se podržavaju projekti usmjereni na korišćenje interneta i digitalnih tehnologija u korist boljeg obrazovanja, zaštite životne sredine i drugih značajnih društvenih oblasti.

(Mina)

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније