Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavio: O.Z. [ AA ]

04. 07. 2016. 19:12 >> 18:54

SEMINAR U PODGORICI

Mladi iz CG i Kosova o izgradnji povjerenja

Osnivanje Regionalne kancelarije za saradnju mladih Zapadnog Balkana doprinijeće da mladi regiona realizuju svoje inicijative i izgrade međusobne mostove povjerenja, poručeno je danas na seminaru koji je organizovala Inicijativa mladih za ljudska prava na temu „Uspostavljanja Regionalne kancelarije za saradnju mladih Zapadnog Balkana“, koji je održan u Podgorici.

U Podgorici je u toku trodnevni seminar koji je okupio mlade iz Crne Gore i Kosova. Razgovara se na temu zbližavanja mladih s prostora regiona, i to u danu kada se u Parizu održava Samit zemalja Zapadnog Balkana, na kojem je bilo riječi i o položaju mladih Zapadnog Balkana.

Potpisan je i Sporazum o uspostavljanju Regionalne kancelarije za saradnju mladih, koju uspostavlja šest država regiona- Albanija, Bosna i Hercegovina, Srbija, Makedonija, Kosovo i Crna Gora. Taj dokument su potpisali premijeri vlada država regiona i to je prvi konkretan korak kada je u pitanju saradnja i povezivanje mladih Zapadnog Balkana.

Ajša Hadžibegović iz Građanske alijanse kazala je da je osnivanje Kancelarije za regionalnu saradnju mladih, pod pokroviteljstvom francusko-njemačke kancelarije, po uzoru na takvu vrstu saradnje koja je nastala nakon Drugog svjetskog rata, sa idejom pomirenja mladih.

"Centrala kancelarije biće u Tirani u Albaniji, ali svaka od zemalja regiona će imati svoju kancelariju, gdje će mladi moći da realizuju svoje inicijative, koje su pregogranične prirode, i koje podrazumijevaju izgradnju mostova između mladih na ovim prostorima", kazala je Hadžibegović.

Seminar u Podgorici, jedan je od tri koji se ovih dana organizuju još u Tirani i Beogradu.

"Mi ovdje imamo goste sa Kosova, kao i mlade iz Crne Gore, koji diskutuju na temu koja je danas aktuelna i u Parizu. Govorimo o zapošljavanju i obrazovanju mladih. Snimili smo poruke koje ćemo danas prezentovati, a odnose se na pomirenje, na regionalnu saradnju, kao i o umrežavanju mladih regiona. Jedna djevojka je u svojoj poruci napisala da nikada nije uspjela da ode u BiH, a u Italiju i Njemačku je bila bez problema. To je jedna od poruka koju su mladi ovih dana izgovorili", kazala je Hadžibegović, uz napomenu da će regionalna kancelarija biti funkcionalna od januara 2017. godine.

Učesnik seminara Ognjen Marković iz Podgorice pohvalio je inicijativu koja je zbližila mlade sa Zapadnog Balkana.

"Protekla dva dana smo radili jako vrijedno, stekli smo nova prijateljstva sa našim vršnjacima sa Kosova. Mislim da će najavljeno otvaranje Regionalne kancelarije za mlade biti korisno za sve mlade ljude na Balkanu", kazao je Marković.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније