Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

13. 05. 2016. 11:16 >> 10:59

GA POZIVA

"Saopštite rezultate istraga o protestima"

Građanska alijansa (GA) pozvala je nadležne da saopšte rezultate istraga o navodnim izazivačima sukoba na protestima 24. oktobra.

“Obavještavamo javnost da su skoro svi građani koji su lišeni slobode te večeri oslobođeni odgovornosti. Među njima je bilo onih koji nijesu učestvovali na protestima, koji su uhapšeni ispred svojih kuća, starijih i bolesnih i onih koji su zadobili povrede. Napominjemo da je Uprava policije 25. oktobra 2015. saopštila da je lišila slobode 12 lica. Od tog broja, po našim informacijama, deset lica je oslobođeno, među kojima su i dva poslanika. Ne posjedujemo informacije za dvije osobe. Ovim se pokazuje da su tvrdnje direktora policije - da su policijski službenici postupali u skladu sa zakonom netačne, dok se sa druge strane pokazalo tačnim sve ono na šta je Građanska alijansa ukazivala u svojim nalazima tokom monitoringa protesta”, saopšteno je iz GA.

Istrage protiv policajaca koji su prekomjerno upotrebljavali silu i zlostavljali građane, izostale su, saopštavaju iz GA.

“Na osnovu malog broja aktivnosti koje su sprovedene, može se ocijeniti da su neefikasne, spore i pristrasne, i da nijesu vodile identifikovanju počinilaca torture nad građanima koji su se udaljavali sa protesta. Policija, a posebno tužilaštvo, trebalo je da ulože mnogo više napora i identifikuju sve policijske službenike koji su kršili ljudska prava tokom protesta i da ih procesuiraju, u skladu sa zakonom, u cilju zaštite prava građana i integriteta Uprave policije. Nažalost, istraga je rezultirala lišavanjem slobode samo dvojice službenika, iako je GA registrovala 25 predmeta u kojima je došlo do kršenja ljudskih prava”, navode iz GA.

Video materijalom su, kako dodaju, zabilježili da je više od 20 službenika policije brutalno prebijalo građane.

“GA je zatim dokumentovala medicinske izvještaje, fotografije, slučajeve u kojima je uništena imovina građana i slučajeve prebijanja građana koji nijesu ni bili na protestima, kao i prebijanje i privođenje novinara. Za sve slučajeve, zainteresovane su međunarodne organizacije za zaštitu ljudskih prava. Ovakvim postupanjem i kasnijim nečinjenjem nadležnih nanijeta je ogromna šteta državi i njenim građanima”, saopšteno je iz GA.

Pozivaju sve građane koji su povrijeđeni i nezakonito hapšeni da pokrenu postupke za nadoknadu štete.

“Imajući u vidu nepostupanje institucija u otkrivanju i procesuiranju policijskih službenika, građane ujedno pozivamo da informišu javnost ukoliko i u tim procesima država zadrži pasivnu ulogu i dođe do opstrukcija. Takođe, želimo da istaknemo da su Zaštitnik ljudskih prava i Savjet za građansku kontrolu rada policije do danas, u najvećem broju slučajeva koje im je GA prijavila, utvrdili kršenje prava od strane policijskih službenika”, zaključuju u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније