Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

03. 11. 2015. 10:31 >> 10:19
3

PROSPERITETNE ZEMLJE

Norveška prva, Crna Gora na 60. mjestu

Norveška je proglašena najprosperitetnijom zemljom na svijetu sedmu godinu zaredom, prenosi Independent.

 

Indeks prosperiteta za 2015. godinu koji izrađuje britanski institut Legatum smjestio je ovu skandinavsku zemlju na najviše mjesto u konkurenciji 142 države na osnovu osam kriterijuma, uključujući ekonomiju, obrazovanje, lične slobode i zdravlje.

Švajcarska se našla na drugom mjestu zbog slabije ocjene obrazovanja, a Danska je na trećem mjestu uprkos "tek" 16. najboljem zdravstvenom sistemu na svijetu.

Crna Gora se nalazi na 60. mjestu. Od zemalja u regionu najprosperitetnija zemlja je Slovenija, koja se nalazi na 23. mjestu, Hrvatska se nalazi na 53. mjestu, dok je Srbija na 73. mjestu. Bosna i Hercegovina nala se na 86. mjestu uspješnosti.

Iako se Norveška nalazi na prvom mjestu, i to već sedmu godinu zaredom, istraživači su otkrili da je službeni broj nezaposlenih u toj državi vrlo nizak, jer ona većinu svojih dugoročno nezaposlenih građana tretira ili kao da se kvalifikuje za invalidninu ili kao da se mogu prijevremeno penzionisati.

U nekim slučajevima čak se radi o osobama u dobi između 20 i 24 godine. 

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније