Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

12. 10. 2015. 12:45 >> 12:33
3

PG VODOVOD

Taksa i na vodomjere

Vodomjeri bi uskoro mogli biti briga preduzeća koje gazduje vodovodnim sistemom . Tehnički direktor podgoričkog Vodovoda Filip Makrid kaže za Radio Crne Gore da je upućen zahtjev nadležnom sekretarijatu za donošenje odluke kojom bi vlasnici individualnih objekata, za održavanje vodomjera plaćali euro, a u zgradama , gdje je mjerni instrument za utrošenu vodu zajednički za više stanova - naknada bi iznosila 38 centi .

Makrid kaže da će ovih dana početi ugradnja vodomjera i na novoizgradjeni vodovod u Zeti .

Vaše preduzeće planira da uvede takse za održavanje zajedničkih i pojedinačnih vodomjera. Kada će se donijeti konačna odluka o tome?

Naše preduzeće pokušava da radi ono šo je praksa u većini Vodovoda u Crnoj Gori, a to je da se uvedu takse za održavanje mjernih instrumenata i da se na taj način podigne kvalitet usluge odnosno da izvršimo jednu radnju koja će u daljoj budućnosti sigurno biti u funkciji građana Podgorice.Tim više što kroz ovu taksu gledaćemo da sva vodomjerna brojila i svi vodomjerni instrumenti budu održavani pravilno u skladu sa standardima i sa normama. U ovom trenutku naše preduzeće je resornom sekretarijatu dalo inicijativu za uvođenje takse i to po našem mišljenju treba da bude oko 1 euro za individualne vodomjere do 0,38 centi za potrošače koji imaju zajedničke vodomjere. Nadamo se da ćemo u najskorije vrijeme dobiti odgovor od sekretarijata koji je vezan za ovu taksu i za ovaj vid prakse koja se već sada primjenjuje u velikom broju Vodovoda u Crnoj Gori i moćićemo ja se nadam u nekom narednom periodu budemo konkretni po pitanju te prakse.

Da li će se cijena održavanja vodomjera nalaziti kao posebna stavka na računu?

Naravno,koliko zakonska procedura bude poštovana i ukoliko dobijemo zeleno svjetlo od Sekretarijata ,mi ćemo ovu cijenu stavljati kao posebnu stavku na računu.

Prilika je i da podsjetite da su svi Vodovodi u Crnoj Gori uveli plaćanje naknade za održavanje vodomjera.

Ne moramo da idemo daleko..Možemo poći samo do primorja, pa će te vidjeti da faktički svi primorski gradovi imaju naknadu za održavanje vodomjera . Počev od osam eura ili euro i po,zavisno od lokacije na primorju.

Kada govorimo o vodomjerima,nezaobilazno pitanje je i da li se povećao odziv građana za ugradnju vodomjera na području Gradske opštine Golubovci?

Pa mi smo od prošle sedmice otvorili kancelariju u Gradskoj opštini Golubovci. Otvorena je sa ciljem da se pruže sve neophodne informacije ljudima sa tog područja. U ovom trenutku ,prve sedmice rada,imamo blizu 40-tak zahtjeva od toga 25 zahtjeva je iz Mahale koji će ,ja se nadam,brzo biti realizovani. To će biti prvi vodomjeri koji se ugrađuju u centralnom dijelu Zete ,na ovom donjem odnosno ,novoizgrađenom cjevovodu i nadam se da ćemo kroz sve ove aktivnosti ,nekom dinamikom u toku naredne godine pokriti oko 2 i po hiljade potrošača na području Gradske opštine Golubovci.

Kao što ste rekli,građani tog područja sve neophodne informacije mogu potražiti u vašoj kancelariji koja je otvorena u prostorijama gradske opštine. Ali ipak,podsjetite koja je njihova obaveza i koliko će morati da izdvoje novca-s obzirom da je na nedavnoj sjednici Skupštine Gradske opštine Golubovci predsjednik Dušan Radonjić kazao da su stanovnici Zete dobili uslove kao niko u Crnoj Gori?

Sigurno da ću da se složim sa konstatacijom gospodina Radonjića. To zasnivamo na činjenici da građanin Zete samo plaća materijalne troškove,i to od 135 eura koliko košta vodomjer ,a da sve ostale troškove snosi preduzeće Vodovod i kanalizacija. Uz to svim građanima Zete ponuđena je naplata priključka,odnosno plaćanje ovih 135 eura na 24 mjesečne rate,kako bi izašli u susret i najugroženijima i kako bi smo sistem vodosnadbjevanja na području donjeg dijela i centralnog dijela Zete što prije stavljali u funkciju,prvenstveno radi građana Zete.

Aleksandra Đurović,Radio Crne Gore

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније