Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Antena M

25. 09. 2015. 09:35 >> 09:24

VLADA SPREMNA

Izbjeglički talas neće zaobići ni CG

Postoji mogućnost preusmjeravanja migracione rute preko crnogorskih granica procjenila je Vlada na osnovu analize izbjegličke krize koja potresa i region. Imajući u vidu činjenicu da se Evropa suočava sa najvećom izbjegličkom krizom nakon II svjetskog rata, Vlada Crne Gore je na osnovu analize trenutnog stanja u regionu, donijela nekoliko zaključaka kojima se preciziraju zadaci i obaveze nadležnih organa tako da bi u slučaju masovnog priliva migranata i izbjeglica bili spremni da reaguju.

Direktor Zavoda za zbrinjavanje izbjeglica Željko Šofranac  saopštio je da ukoliko dođe do toga Crna Gora mora da ima ulazne i izlazne rute.

“Mislim da migracioni talas u jednom trenutku neće moći da zaobiđe Crnu Goru. Zato je Vlada Crne Gore formirala jedno operativno tijelo. To tijelo je dobilo mandat da se bavi migracijama i da prosto predvidi mogućnost dolaska broja migranata u Crnu Goru i kako da se naša država sa time nosi. Tako da mi sada imamo fokusirane pravce ulaska  u Crnu Goru. Imamo nekoliko graničnih prelaza ali smo targetirali mjesto koje bi išlo od Albanije prema Crnoj Gori. Mi moramo imati i izlaznu varijantu u tom tranzitu i moramo se fokusirati na one tačke koje su njima prihvatljive a to je da idu prema Hrvatskoj odnosno prema Bosni i Hercegovini.”

Iz UNHCR-a Aleksandar Čađenović, međutim, smatra da Crna Gora nije spremna, bar ne za masovniji priliv izbjeglica.

“Mi za sada nemamo nikakve naznake da se bilo kakav talas izbjeglica kreće prema Crnoj Gori. Da li će ta migrantska ruta skrenuti iz Makedonije preko Albanije u Crnu Goru, za to možemo da se spremamo ali treba nam mnogo više informacija o tome.”

Radi blagovremenog i efikasnog odgovora države u skladu sa međunarodnim konvencijama čiji je Crna Gora potpisnik, Vlada je donijela niz zaključaka kojima se preciziraju zadaci i obaveze nadležnih organa i institucija u slučaju masovnog priliva migranata i izbjeglica.      

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније