Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

13. 10. 2020. 10:32   >>  10:32 8

ŠOFRANAC

"Lekić da preuzme odgovornost i podnese ostavku"

Član Glavnog odbora Demosa Željko Šofranac pozvao je predsjendika te stranke Miodraga Lekića da, kako je kazao, preuzme odgovornost za katastrofalno vođenje stranke i podnese ostavku na funkciju predsjednika.

"Umjesto da sunovrat Demosa, koji je sa 4 poslanička mjesta pao na samo 1, predsjedniku stranke Miodragu Lekiću bude crveni alarm za preispitivanje vlastite odgovornosti, on nastavlja da privatizuje partiju i organizuje staljinističke čistke i onih malobrojnih dostojanstvenih pojedinaca koji su preostali u izumirućoj partiji, koju je do sada napustilo preko 95% članstva. Od reprezentativne političke snage u Crnoj Gori i stranke predvodnice koalicije Ključ, zbog sebičnog i neodgovornog vođenja Demos je tokom minulog četvorogodišta u potpunosti izgubio političku relevantnost i sveden je na potpuno marginalnu partijsku karikaturu, do te mjere da Lekić ni u svom rodnom gradu ne uspjeva popuniti izbornu listu i preskočiti 1% podrške svojih sugrađana", kazao je Šofranac.

On navodi da su svi oni koji su pokušali da partiju pokrenu iz, kako je kjazao, učmalosti i životarenja na marginama crnogorske političke scene nailazili na žestok otpor "otuđenog" predsjednika, koji je, kako dodaje, svaku aktivnost na terenskom i kadrovskom jačanju partije doživljavao kao opasnost za svoju ultimativnu ambiciju - da sebi obezbijedi još jedan poslanički mandat koji bi mu omogućio lagodan život i privilegije na grbači osiromašenih građana. 

"Respektabilna finansijska sredstva koja je partija svakomjesečno prihodovala po osnovu osvojenih mandata na izborima 2016. Lekić je ljubomorno čuvao kako bi imao makar nekakav ulog prilikom formiranja predizbornih koalicija, pošto je svima bilo jasno da Demos zbog činjenice da predsjednik nije dozvoljavao izgradnju partijske infrastrukture samostalno nema kapaciteta da skupi ni deseti dio potrebnog broja potpisa za učešće na izborima", kazao je glan GO Demosa.

Podsjeća da su "razočarani zbog blokade svih aktivnosti koje su predlagane i koje bi eventualno dovele do revitalizacije Demosa kao relevantnog faktora na političkoj sceni", partiju samo tokom poslednjih nekoliko mjeseci napustili visoki funkcioneri i vrlo kvalitetni kadrovi poput Tine Raičević, Vuka Vlahovića, Maje Vučelić, Igora Jovovića, Gorana Šljivančanina itd.

"Predsjednik Demosa, koji je počeo da troši ničim zasluženi treći uzastopni poslanički mandat, ni nakon istorijskih promjena i smjene tridesetogodišnje vlasti ne pokazuje znake sazrijevanja demokratske kulture, već i nakon izbora nastavlja svoj privatni obračun sa svim poštenim članovima Demosa koji su se usudili da imaju drugačije mišljenje od predsjednika", navodi Šofranac u saopštenju.

On tvrdi da je Lekić mimo svake demokratske i stranačke prakse na drugo mjesto na Demosovoj izbornoj listi pokušao da progura osobu koja je u Demos ušla neposredno prije samog izglasavanja liste.

"Ovo je za sve dostojanstvene članove stranke bila kap koja je prelila čašu, pa je Lekić glatko i ubjedljivo preglasan prvo na partijskom Predsjedništvu, a potom i na Glavnom odboru. Međutim, ovaj svijetli trenutak unutarstranačke demokratije predjsednik će odmah nakon izbora iskoristiti kao povod za pokretanje novog kruga čistki, koje valjda imaju za cilj da Lekić uđe u Ginisovu knjigu rekorda - jedan/jedini predsjednik, jedan/jedini poslanik i jedan/jedini član partije. Prva dva kriterijuma je već ispunio, a i do trećeg mu je ostalo jako malo", kazao je Šofranac.

On zato poziva Miodraga Lekića da se, kako je kazao, povede primjerom vođstva nekih drugih stranaka sa zrelijom demokratskom kulturom i ozbiljnom infrastrukturom (poput SDP-a) i konačno preuzme odgovornost za katastrofalno vođenje stranke podnošenjem ostavke na funkciju predsjednika.

"Primjer bi mu mogao biti korak osobe koju je zdušno podržavao za predsjedničke izbore i od koje u ovom slučaju može puno naučiti, doskorašnje predsjednice SDP Draginje Vuksanović Stanković. Nakon ovakvih 'rezultata' petogodišnjeg upravljanja strankom to je najmanje što može uraditi", zaključio je Šofranac.

Пратите нас на

Коментари8

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније