Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Dijaspora

19. 11. 2014. 10:25 >> 15:26
15

KONSTITUISAN SAVJET

Crnogorski na sajtu Vlade Srbije

Nacionalni savjet crnogorske nacionalne manjine u Srbiji juče je u Beogradu održao konstitutivnu sjednicu.

Sjednici, u sali Opštine Stari grad, prisustvovala su 22 od 23 člana koliko broji crnogorski Nacionalni savjet. Konstitutivnom sjednicom predsjedavao je najstariji član, poznati akademski slikar Ratko Šoć, kandidat za predsjednika i nosilac liste koja je pobjedila na izborima.

Predsjedavajući je čitanjem imena 23 člana savjeta potvrdio mandate prvom sazivu manjinskog savjeta Crnogoraca Srbije.

On je ocijenio da je formiranje Nacionalnog savjeta istorijski čin, značajan za nacionalnu emanacipaciju čitave crnogorske nacionalne zajednice u Srbiji. Posebno u područjima kulture, obrazovanja, informisanja, službene upotrebe jezika i pisma.

Prvi korak u tom pravcu odmah nakon formiranja savjeta načinili su državni organi Srbije, odnosno Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu.

"Na sajtu tog ministarstva stoji rubrika „prevod relevantnih propisa na jezike nacionalnih manjina". U posebnim rubrikama predviđen je i crnogorski jezik kao i sva rješenja koja su dobila imenovani članovi Nacionalnog savjeta su na crnogorskom jeziku. Službeni jezik crnogorskog nacionalnog savjeta je crnogorski jezik, što je predviđeno Zakonom", navodi se u saopštenju .

Naredna sjednica savjeta biće održana 24. novembra u Vrbasu, do kada je potrebno pripremiti Statut, jer je Zakonski rok za njegovo usvajanje deset dana od konstituisanja savjeta.

"Pored usvajanja Statuta na dnevnom redu naredne sjednice biće i izbor predsjednika kao i ostalih kadrovskih prijedloga. Dogovoreno je da predstavnici obje liste obave prethodno konsultacije oko kadrovskih i statutarnih rješenja, kako bi se postigao što veći konsenzus u radu na narednoj sjednici", saopšteno je iz Crnogorskog nacionalnog savjeta.

 

Пратите нас на

Коментари15

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније