Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Dijaspora

[ Objavila B.B. ]

24. 07. 2019. 13:35   >>  13:38

ČUVANJE NACIONALNOG IDENTITETA

Uručena Povelja perojskim Crnogorcima

Delegacija Uprave za dijasporu uručila je Povelju Društvu perojskih Crnogoraca "Peroj 1657", za nemjerljiv doprinos u očuvanju crnogorskog kulturnog identiteta.

Direktor Uprave za dijasporu Predrag Mitrović boravio je u posjeti gradu Peroju u Hrvatskoj, u okviru koje je prisustvovao tradicionalnoj godišnjoj ceremoniji posvećenoj 362. godišnjici od dolaska prve enklave crnogorskih iseljenika u Peroj.

Pored Mitrovića, ceremoniji su prisustvovali poslanici i članovi skupštinskog Odbora za međunarodne odnose i iseljenike Luiđ Škrelja i Miloš Nikolić, i savjetnik u Ambasadi Crne Gore u Hrvatskoj Milovan Lučić i gradonačelnik Opštine Vodnjan Klaudio Vitasović.

Kako se ističe u saopštenju Uprave za dijasporu, organizator ovog događaja, Društvo perojskih Crnogoraca "Peroj 1657", predstavlja najstariju crnogorsku enklavu u svijetu, koja preko tri i po vijeka, udaljena stotinama kilometara daleko od svoje matice, istrajno čuva svoje crnogorsko ime, etnički, kulturni i vjerski identitet.

"Peroj je jedinstvena čestica crnogorskog nacionalnog i kulturnog bića koja traje na radost domovine Hrvatske i na sreću Crne Gore - postojbine i otadžbine perojskih Crnogoraca. Cijenivši nemjerljiv doprinos Društva, Uprava za dijasporu je odlučila da udruženju dodijeli Povelju u znak priznanja za očuvanje crnogorskog kulturnog identiteta i pripadnosti Crnoj Gori. Ovo je prvi put od osnivanja da Uprava za dijasporu dodijeli nekom udruženju ovu vrstu povelje što dovoljno govori o značaju koji perojski Crnogorski imaju za matičnu državu Crnu Goru", napominju u saopštenju.

Mitrović je istakao da ni znatno brojnije nacionalne zajednice, koje su se igrom istorijske sudbine našle van granica svoje domovine, ne mogu se pohvaliti dužinom trajanja i postojanosti kao što to mogu Crnogorci u Peroju, a sve zahvaljujući izuzetnoj predanosti i posvećenosti očuvanju kulturnog i duhovnog identiteta kroz vjekove.

"Sjećanje i povezanost perojskih Crnogoraca sa Crnom Gorom su bili toliko jaki, da je uspješno odoljela svima similatornim izazovima i kretanjima sa kojima se neizbježno suočava svaka iseljenička enklava daleko od svoje matice. Vaša istorija na ovim prostorima je naša zajednička crnogorska hronika koja nas vječno spaja", istakao je Mitrović.

Mitrović je razgovarao sa članovima Društva o realizovanim aktivnostima, kao i planovima udruženja za naredni period.

Predsjednik Društva perojskih Crnogoraca Miodrag Popović je istakao značaj podrške koju naši iseljenici dobijaju od Uprave za dijasporu.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније