Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Dijaspora

[ Objavila: J.B.Č. ]

18. 04. 2019. 10:32   >>  10:31 2

UPRAVA ZA DIJASPORU

Crnogorcima u Skadru uručene iseljeničke knjižice

Predstavnicima crnogorske nacionalne zajednice u Skadru uručene su iseljeničke knjižice, koje izdaje Uprava za dijasporu iseljenicima i pripadnicima crnogorske nacionalne manjine koji nemaju crnogorsko državljanstvo.

Predstavnici Uprave za dijasporu (UzD) boravili su u službenoj posjeti Skadru.

"U prostorijama crnogorskog udruženja 'Alba-Montenegro' susreli su se sa predstavnicima i brojnim članovima crnogorske nacionalne zajednice kojima su ovom prilikom uručene iseljeničke knjižice, koje izdaje Uprava za dijasporu iseljenicima i pripadnicima crnogorske nacionalne manjine koji nemaju crnogorsko državljanstvo", navodi se u saopštenju Uprave za dijasporu.

Kako navode iz Uprave, u skadarskoj oblasti i gradu Skadru živi značajan broj Crnogoraca koji, kao autohtono stanovništvo, vjekovima žive na tom prostoru.

"Osim jezika, pripadnosti crnogorskom narodu i kulturi, očuvali su jak sentiment i sponu sa svojom maticom Crnom Gorom", navodi se u saopštenju.

Dodjela iseljeničkih knjižica članovima crnogorske zajednice u Skadru, kako dodaju, predstavljala je poseban događaj i dokaz da ih njihova matica nikada nije zaboravila te da ih smatra integralnim dijelom svog etničkog, nacionalnog i kulturnog bića.

"Crna Gora je zahvalna i ponosna što je dio njenog naroda, živjeći decenijama u teškim uslovima u Skadru i Albaniji, odsječeni od svoje matice, očuvao kulturni identitet, nacionalno ime i pripadnost matici što uspješno prenosi na nove generacije koje će u budućnosti biti čvrsti most saradnje i pouzdan činilac za unapređenje dobrosusjedskih odnosa Crne Gore i R. Albanije", navodi se u saopštenju.

Predstavnicu UzD obećali su da će, kao nadležni državni organ za odnose sa dijasporom, u narednom periodu intezivirati saradnju sa crnogorskom zajednicom u Skadru i pružiti im punu podršku i pomoć u planiranim aktivnostima i projektima sa kojima mogu aplicirati na Javni konkurs za sufinansiranje programa odnosno projekta u oblastima saradnje sa dijasporom-iseljenicima.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније