Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Dijaspora

27. 08. 2017. 20:10 >> 19:41
13

KIROVIĆ U LOVĆENCU

"Ljubav prema CG ne priznaje granice"

Kažu da čovjek kad odlazi iz zavičaja i napusti rodnu kuću, ponese tri osjećaja koja ga prate cijelog života - vatru koja ga uvijek grije, klicu života koja raste gdje god da pođe i koja ga uvijek vraća. Ponese i zavičajni bol. Ovdje u Vojvodini se to sve potvrđuje, kaže predsjednica NVO "Asocijacija za saradnju sa dijasporom" Vera Kirović, koja je posjetila VIII Plemenske viteške igre u Lovćencu.

"Od juče sam u Lovćencu, i nakon saznanja sa koliko ljubavi i entuzijazma članovi crnogorskog društva 'Lovćen' prevazilaze probleme da bi organizovali mnoge manifestacije, u konkretnom VIII PLEMENSKE VITEŠKE IGRE, sve sa ciljem da bi sve nas okupili na ovom divnom mijestu, nametnula mi se misao da onaj kome su korijeni duboko utisnuti u crnogorskom kršu, gdje god da živi, koju god da slavu slavu, kojim god jezikom da govori, što god da radi i bez obzira na koji način da se moli onom u kojeg vjeruje, sjećanja i ljubav prema Crnoj Gori nosi u svakom damaru, duši, u snu i na javi" kaže Kirović.

Nemoguće je, kaže, a ne pomisliti da je sve u životu promjenjivo, sem ljubavi prema Crnoj Gori.

"A ljubav je najtačnija životna vaga. Vidi čovjeka u dobru i dobro u čovjeku. I daljine prelazi brzo i lako, briše granice i vremenske zone. Za sve nas ljubav prema Crnoj Gori obilježava početak i kraj. Kao predsjednica Asocijacije za saradnju sa dijasporom sam u svakodnevnoj komunikaciji sa iseljenicima iz Crne Gore. Ti kontakti i stečena prijateljstva su me uvjerili da ljubav prema Crnoj Gori ne priznaje granice koje ne prepoznaju istinsku želju i namjeru da zajedno živimo i radimo ma gdje da nas je životni put 'odveo', dodaje Kirović.

Današnje okupljanje na manifestaciji VIII plemenske viteške igre su, kaže, dokaz da granice i prostorne udaljenosti ne mogu biti prepreka za naše dobre ideje i puteve, koji su istrasirani samim našim rođenjem.

"Te ideje su se objedinile u jedinstvenu poruku da smo udruženi da podsjetimo na prošlost na naše očeve i njihove pretke, da sačuvamo našu tradiciju, ali i da zajedno gledamo u budućnost našu i naše djece, kojoj treba da prenesemo vrijednosti kojima su nas roditelji naučili. Te vrijednosti bez obzira na sve naše različitosti su jedini ispravni put - put razumijevanja, tolerancije i zajedništva. Te vrijednosti su i naš motiv da uvijek ma gdje da smo radimo na promociji Crne Gore i afirmaciji njenih interesa, očuvanja jezika, kulture, tradicije crnogorskog naroda", navodi Kirović.

Ističe da se ta poruka još glasnije čuje, bolje razumije i šalje dalje kad je izgovarate sa onima koji su samo prostorno daleko od svoje Crne Gore.

"Ovu poruku šaljem svima Vama koje povezuje zajednička ljubav prema Crnoj Gori, svima nama kojima je dom tamo gdje je srce. A srce svih nas je u našem domu, u našoj Crnoj Gori", zaključila je Kirović.

Пратите нас на

Коментари13

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније