Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Crnom Gorom

A.B. [ Radio Kotor ]

11. 01. 2024. 20:34 >> 20:49

POPRAVKA MOGUĆA

Vandalizam u Kotoru: Polomljen dio ograde na ulazu u katedralu

Dio kamene ograde na ulazu u katedralu Svetog Tripuna je polomljen, javlja Radio Kotor.

Povodom ovog slučaja oglasio se i prvi čovjek Kotora Vladimir Jokić, poručivši da su nadležne službe izašle na lice mjesta i u koordinaciji sa Upravom policije preduzimaju mjere kako bi se utvrdio uzrok ovog oštećenja.

"Najoštrije osudjujem kvaj vandalizam i tražiću da se eventualni počinioci najstrože kazne, a o svemu ćemo blagovremeno obavjestiti javnost. Sve aktivnosti na sanaciji ćemo koordinisati sa Biskupijom i obavjestiti javnost", kazao je Jokić. 

Kako je saopšteno Radiju Kotor iz Komunalne policije (KP) Opštine Kotor, njihovi službenici su izašli na lice mjesta i sačinili službenu zabilješku.

„Predstavnik Kotorske biskupije nas je informisao da su 9. januara zatekli ogradu polomljenu. Mi smo sačinili službenu zabilješku, te o događaju obavijestili Odjeljenje bezbjednosti“, izjavila je za Radio Kotor načelnica Komunalne policije Vesna Balandžić.

Arhitektica Zorica Čubrović koja je bila rukovoditeljka radova na istraživanju, statičkoj, sanaciji i restauraciji katedrale u periodu od 1988. do 2000. godine, danas je pogledala i fotografisala oštećenje.

Za Radio Kotor saopštava da je ograda nastala kada i zvonici, odnosno u restauraciji poslije velikog zemljotresa od 1667. godine, u kojem je bilo oštećeno pročelje katedrale, a stari romanički zvonici srušeni.

„Tom prilikom je i ulazni portal u katedrali bio uništen. Dakle, ova ograda je jedan reprezentativni primjer te vrste uređenja sa baroknom stilskom obradom“, kazala je Čubrović.   

Dodaje da su oštećenja nastala na mjestima starih „krpljenih“ pukotina.

„Međutim, te pukotine su bile spojene, zatvorene  malterima i da bi se ovo desilo morala je biti primjenjena neka sila“, podvlači ona.

Navodeći da je oštećenja moguće popraviti, precizira da je potrebno demontirati taj dio ograde.

„To je južni dio sjevernog dijela ograde koji zahvata ugaoni stub i susjedni baluster, kao i dio gornje grede. To treba demontirati, očistiti od starih maltera, spojiti i restaurirati tamo gdje dio, recimo, nedostaje. To su manji djelovi i vratiti na svoje mjesto. Mogla sam da uočim da je svaki baluster vezan u gornjem svom dijelu kamenim čepom za ogradu, što je ovom prilikom razdrmano i treba da se stavi na svoje mjesto“, pojasnila je Čubrović.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније