Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Crnom Gorom

M.L.B.

04. 01. 2024. 15:05 >> 15:04
1
Čitaj mi:

ĐURAŠKOVIĆ O DANU OSNIVANJA PRIJESTONICE

"Na Cetinju se rađale ideje o slobodi i nacionalnom identitetu"

Svečanost povodom obilježavanja 4. januara, Dana osnivanja Cetinja, održana je danas u Vladinom domu uz prisustvo najviših državnih zvanica, diplomatskog kora i istaknutih ličnosti iz političkog, kulturnog i naučnog života Crne Gore.

Gradonačelnik Prijestonice Cetinje Nikola Đurašković podsjetio je na značaj ovog datuma kojim je počela slavna istorija grada i države Crne Gore, čime je stvoren temelj za novu prijestonicu države koja će, kako je naveo, u narednim godinama, decenijama i vjekovima postati i ostati simbol njenog trajanja, nepokornosti i ljubavi prema domovini.

“Kroz pet vjekova postojanja, naš grad bio je svjedok burnih događaja, ali je takođe bio i mjesto gdje su se rađale ideje o slobodi, jedinstvu i nacionalnom identitetu. Mijenjao je vladare, dinastije i državne formacije, ali njegova suština ostala je nepromijenjena. Uprkos brojnim izazovima, Grad Heroj sačuvao je svoj suverenitet i identitet, prilagođavajući se promjenama vremena, ali istovremeno čvrsto ukorjenjujući svoje temelje u odbrani suverenističkih i antifašističkih vrijednosti”, naveo je Đurašković.

Kako je saopšteno iz Prijestonice, gradonačelnik Đurašković je naveo da ovim datumom ne slavimo samo Dan osnivanja grada, već i svaku osobu koja je ugradila svoj trud, ljubav i strast kako bi on postao to što jeste.

“Na današnjoj svečanosti odajemo zahvalnost onima koji i u sadašnjosti svojim neumornim radom nastavljaju oblikovati budućnost Cetinja”, poručio je Đurašković.

Povelju „Ivan Crnojević”, kao posebni oblik javnog priznanja koje se dodjeljuje pojedincu za ostvareno životno djelo koje je od posebnog značaja za Prijestonicu Cetinje, gradonačelnik Đurašković uručio je profesoru doktoru Radovanu Radonjiću.

“Kada se osvrnemo unazad, Cetinje se izdvaja kao grad koji je bio, a i danas je, dom velikih ideala, junaka, umjetnika i vizionara, a istaknuti profesor Radonjić, doktor političkih nauka, je upravo jedan od njih. Priznanje grada zavrijedio je kao posvećeni i odani prijatelj Prijestonice, koji je dao nemjerljiv doprinos ukupnoj emancipaciji naše države i očuvanju crnogorskog kulturnog, nacionalnog i državnog identiteta”, naveo je Đurašković obrazlažući odluku o dodjeli ovogodišnjeg priznanja.

Dobitnik Povelje prof. dr Radovan Radonjić kazao je da mu predstavlja izuzetnu čast i zadovoljstvo što je nagrada pripala njemu, ističući da bi on Povelju “Ivan Crnojević” proglasio prvom nagradom u Crnoj Gori, iako, kako kaže, cijeni i Trinaestojulsku nagradu čiji je takođe dobitnik.

“Ja nemam riječi kojima mogu iskazati svoju sreću i zadovoljstvo što se nalazim danas ovdje sa vama i što vas mogu pogledati u oči. To, vjerujte, nije mala stvar. Kako sam do toga došao drugo je pitanje. To što sam uspio da napišem nešto malo više knjiga nego je uobičajeno i što su pretežno posvećene Crnoj Gori je stvar moje sreće, moglo bi se reći čak i slučaja.”

Nastupima, događaj su upotpunili Hor “Luča” i violistkinja Valentina Čelebić.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније