Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Crnom Gorom

Б.Ч.Ј.

02. 05. 2023. 11:11 >> 13:14

CANOVIĆ

Opštinama dati veće prihode kako bi mogle da izmiruju obaveze

Trenutna finansijska situacija u Opštini Plav je stabilna, kazao je predsjednik te lokalne samouprave Nihad Canović ali ukazuje na opasnosti od uvećanih troškova. Canović podržava povećanje zarada i bolji standard građana ali, kako ističe, lokalnim samoupravama treba dati veće prihode kako bi mogle da izmiruju obaveze. Perspektivom razvoja tog kraja smatra put Plav-Bogićevica-Dečani koji, kako je kazao, treba da otvori preko 30% teritorije Plava koji se može koristi u turističke svrhe.

Canović, koji je dobio povjerenje građana da još četiri godine vodi taj grad, kazao je u emisiji Link Radija Crne Gore, da će se u ovom mandatu truditi da ukaže na sve ono što tom gradu nedostaje. Trudiće se kaže, da sa lokalnog nivoa poboljšaju stanje ali će, kako dodaje, konstantno od Vlade i državnih organa tražiti da odrade svoje.

Govoreći o putnoj infrastrukturi Canović napominje da sve više Podgoričana dolazi u Plav zahvaljujući putnom pravcu preko Albanije ali će se, kako je kazao, Plav više približiti glavnom gradu kada se nastavi izgradnja autoputa od Kolašina do Andrijevice.

Napominje da prelaz preko Čakora do Peći još nije otvoren iako postoji saobraćajna infrastruktura a i potpisan je memorandum između dvije države.

"Ali što smatramo da je perspektiva razvoja našeg kraja je put Plav-Bogićevica-Dečani koji treba da otvori preko 30% teritorije plava koji može da se koristi u turističke svrhe", kazao je Canović.

Kada je saradnja sa državom u pitanju, Canović kaže da postoje stvari koje su za pohvalu ali, kako dodaje, ima i onih za koje država nema sluha kada su u pitanju potrebe opština na sjeveru države.

"U kom dijelu imamo žal? To je najprije finansijska situacija opština na sjeveru. Vjerujem da donose propise bez konsultacija sa lokalnim samoupravama a ti propisi imaju značajne negativne reperkusije na održivost i likvidnost budžeta lokalnih samouprava. Program Evropa sad podržavamo sa aspekta povećanja ličnih dohodaka ali morali smo da imamo u vidu da će prihodi opština na sjeveru biti značajno smanjeni", kazao je Canović.

Smatra da je za povećanje zarada trebalo naći drugi izvor finansiranja.

Ističe i da podržava povećanje zarada koje predviđa novi Granski kolektivni ugovor ali pitanje je kaže, odakle će lokalne samouprave na sjeveru finansirati to povećanje.

"Mi na sjeveru nemo mogućnost zaduženja. Vlada treba da ima razumijevanja i ako žele da povećaju standard građana tako što će povećati plate, podržavamo, ali dajte lokalnim samoupravama veće prihode kako bi mogli da izmirujemo obaveze", kazao je Canović.

Trenutna finansijska situacija u opštini je kaže stabilna ali ukazuje na opasnosti od uvećanih troškova i novih dažbina koje je, kako dodaje, nametnula vlada dok nema novih prihoda koji bi držali balans.

"Pokušaćemo da ostvarimo komunikaciju prvenstveno preko Zajednice opština da bi ukazali državnim organima gdje mogu da intervenišu kako bi nam olakšali život s druge strane vodićemo domaćinski instituciju kako bi bili pravi servis građana", istakao je Canović.

Broj zaposlenih na sjeveru, smatra, socijalnim pitanjem.

"Kada su glavni poslodavci opština i lokalne institucije morate imati sluha za potrebe građana i zaposlenje kako bi ostali u tim krajevima. Smanjili smo broj zaposlenih u prethodnom periodu ali ne možemo ići u radiklane rezove jer moramo voditi računa i o socijalnom pitanju", kazao je Canović.

Standard u tom kraju, kaže, nije tako loš ali, kako je kazao, na tome mogu zahvaliti dijaspori koja uplaćuje značajne doznake na račune ljudi koji žive u tom kraju ali i ulaži značajna sredstva u investicije. Nada se da će se sljedeće godine otvoriti dva nova hotela iz tih investicija ali i drugi objekti zahvaljući kojima će Plav biti pravo turističko mjesto.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније