Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Crnom Gorom

Т.С.

20. 11. 2022. 18:36 >> 18:34

MANIFESTACIJA U BERANAMA

Prilika da slijepi i slabovidi predstave svoje kreativne sposobnosti

Manifestacijom poetsko-muzičkog stvaralaštva osoba sa djelimičnim ili potpunim oštećenjem vida, koja je sinoć održana u beranskom Centru za kulturu u Beranama, obilježen je Međunarodni dan bijelog štapa.

Ovim događajem i druženjem, koje se već sedam godina održava u ovom gradu, stvaraju se uslovi i ambijent da osobe sa invaliditetom, u ovom slučaju slijepi i slabovidi iz čitave Crne Gore, iskažu i javno predstave svoje kreativne sposobnosti.

Oni su to sinoć i učinili – u formi književnog i muzičko-poetskog događaja, u saradnji sa učenicima nižih razreda Škole za osnovno muzičko obrazovanje iz Berana, predstavili su svoje stvaralaštvo kroz individualne i zajedničke nastupe.

Opština Berane, već sedam godina, organizovanjem ove manifestacije, daje doprinos i podršku uključivanju slijepih i slabovidih osoba u različite aspekte života, kao i kreiranja i konzumiranja kulturnih dešavanja.

Tim povodom predsjednik opstine Berane Vuko Todorović razgovarao je sa predsjednikom Saveza slijepih Crne Gore Andrijom Samardžićem, generalnim direktorom Saveza Goranom Macanovićem i Igorom Tomićem, predstavnikom Paraolimpijskog saveza Crne Gore.

„Posebna nam je čast što već sedmu godinu za redom, u saradnji sa Savezom slijepih Crne Gore, organizujemo događaj sa jasnom porukom da smo kao zajednica spremni da zaštitimo ljudska prava svaka osoba, posebno slabovidna i slijepa, koja zaslužuje jednake mogućnosti na svim poljima” rekao je Todorović.

Predsjednik Saveza slijepih Crne Gore Andrija Samardžić istakao je da mu je posebno drago što se u Beranama obilježava Međunarodni dan bijelog štapa, koji simbolizuje sve ono što se radi na poboljšanju kvaliteta života slabovidih ​​osoba.

Druženje slijepih i slabovidih osoba nastavlja se i danas u Beranama kroz manifestaciju „Nikad ne odustaj, jer u životu je sve moguće“, u okviru koje se održava i Šahovsko prvenstvo Crne Gore za osobe oštećenog vida.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније