Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Vaterpolo

[ Izvor: Mina, Objavila: M.M.Lj. ]

09. 09. 2019. 13:55 >> 13:55

ZAVRŠIO KARIJERU

Janović: Želim da ostanem u vaterpolu

Igranje za reprezentaciju i predstavljanje svoje države poseban je ponos, mnogo veći nego osvajanje medalja, kazao je proslavljeni crnogorski vaterpolista Mlađan Janović.

 

Janović, koji je prošle sedmice objavio da završava igračku karijeru, naglasio je da ostaje žal za olimpijskom medaljom, ali da je ne bi mijenjao ni za jednu osvojenu na velikim takmičenjima.

„Igrati za reprezentaciju i predstavljati svoju državu, slušati himnu na velikim takmičenjima je ponos sam za sebe. To se ne može uporediti ni sa čim, poslije dođu medalje“, kazao je Janović na konferenciji za novinare.

On je istakao da je najponosniji bio 2008. godine kada je Crna Gora u Malagi postala prvak Evrope.

„Individualni trenutak karijere desio se 2011. kada sam proglašen za najboljeg vaterpolistu Evrope, u konkurenciji igrača koji su mi bili idoli. Biti ispred takvih asova dalo mi je motiv da budem još bolji. Ponosan sam i što sam u reprezentaciji igrao i ostvajao medalje sa bratom, uz kojeg sam odrastao“, kazao je Janović.

On je istakao da je imao sreću da je u karijeri igrao u dobrim klubovima i bio redovni učesnik završnih turnira šampionata Evrope i svijeta.

„Bio sam počastvovan što sam igrao za reprezentaciju Crne Gore od sticanja nezavisnosti“, rekao je Janović.

On je istakao da želi da ostane u vaterpolu i pokuša da pomogne.

„Vjerujem da mogu da pomognem, pogotovo u situaciju u kojoj se sada nalazimo. Kao Kotoranin i igrač koji je ponikao u Primorcu volio bih da, ukoliko budem mogao, pomognem“, kazao je Janović.

On je istakao da je imao ponuda da nastavi karijeru, ali da je i prošle godine razmišljao da završi sa aktivnim igranjem.

„Razmišljao sam o produžetku karijere, bilo je dobrih ponuda, ali sam i prošle razmišljao da završim. Nijesam odlučio naglo, već sam osjetio da je najbolje da prekinem. Presrećan sam što sam završio karijeru u tako velikom klubu kao što je Breša. Mogao sam da izdržim još godinu, ali osjetio sam zasićenje i odlučio da je došao kraj“, kazao je Janović

On je istakao da stanje u vaterpolu nije na očekivanom nivou, navodeći se ono mora popraviti.

„Najbitnije je da se plasiramo na Olimpijske igre, plasman u Tokio je prioritet. Imamo dvije šanse, siguran sam da ćemo to uspjeti. Imamo kvalitet“, kazao je Janović.

On je istakao da u Crnoj Gori ima talenata, njegovih potencijačlnih nasljednika, koji samo uz uz mukotrpan rad mogu da napreduju i dođu do viskog nivoa.

Janović je sa reprezentacijom Crne Gore bio prvak Evrope 2008. godine u Malagi.

Ima još dvije srebrne medalje na Evropskim prvenstvima 2012. u Ajndhovenu i četiri godine kasnije u Beogradu.

Srebni je bio i 2013. na Svjetskom prvenstvu, a ima i dva zlata (Podgorica 2009. i Budimpešta 2018), srebro (Niš 2010) i bronzu (Dubai 2014) sa finalnih turnira Svjetske lige.

Sa reprezentacijom Crne Gore igrao je polufinala na Olimpijskim igrama u Pekingu, Londonu i Rio de Žaneiru. Sa reprezentacijom bivše Državne zajednice 2002. godine osvojio je bronzanu medalju u Svjetskoj ligi u Njujorku, a godinu kasnije isto odličje na Svjetskom prvenstvu u Barseloni.

Karijeru je počeo u kotorskom Primorcu, sa kojim je 2002. osvojio je Kup SCG.

Igrao je i za Marsej gdje je za četiri sezone osvojio po četiri titule prvaka i Kupa, Savonu (dva puta prvak LEN kupa), Pro Reko (osvajač prvenstva i Kupa Italija), Galatasaraj (osvajač prvenstva i Kupa Turske) i Olimpijakos (prvak Grčke).

Posljednje dvije godine karijere proveo je u italijanskoj Breši.

Za najboljeg igrača Evrope proglašen je 2011. godine.

Predsjednik Upravnog odbora (UO) Vaterpolo plivačkog saveza, Dejan Bajić zahvalio se Janoviću na svemu što je uradio za crnogorski vaterpolo i sport uopšte.

„Smatram da se radi o sjajnom sportisti i čovjeku. Reprezentacija sa njim ili bez njega nije ista. To je prirodni tok, stariji odlaze, a mlađi dolaze. Nadam se da će se uskoro pojaviti neki novi Mlađan Janović“, kazao je Bajić.

On je kazao da je strategija saveza da svi bivši asovi budu angažovani u njegovom radu.

„Miloš Ščepanović i Predrag Jokić su već angažovani u stručnim štabovima mlađih kategorija. Razgovaraćemo i sa Janovićem, vjerujem da ćemo naći načina da i on bude uključen“, kazao je Bajić.

On je najavio da će sjednica UO biti održana tokom naredne sedmice i da će na njoj biti razmatrani izvještaji selektora.

Bajić je, odgovarajući na pitanje da li selektor Vladimir Gojković ima njegovu podršku kao predsjednika, kazao da će sačekati sjednicu UO i tu saopštiti svoje mišljenje.

"Želim da čujem mušljenje svih članova, nakon izvještaja selektora, da vidimo gdje smo i šta smo. Šta ćemo da radimo u narednom periodu. Očekuje nas u decembru Svjetsko prvenstvo za mlade, seniorsko prvenstvo Evrope u januaru naredne godine. Biće pitanja oko finansiranja saveza, nije lako obezbijediti sredstva za učešće na toliko međunarodnih takmičenja", kazao je Bajić.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније