Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Tenis

[ Beta ]

08. 03. 2016. 22:49 >> 22:40

PRIZNANJA

Enan i Safin u tenisku Kuću slavnih

Belgijanka Žistin Enan i Rus Marat Safin primljeni su danas u tenisku Kuću slavnih.

Enan je osvojila 43 titule, od kojih sedam grend slem trofeja, četiri Rolan Garosa, dva Ju Es opena i Australijan open. Osvojila je i Fed kup i zlatnu olimpijsku medalju 2004. u Atini. Provela je 117. nedjelja na prvom mjestu WTA liste, a 2003. 2006. i 2007. završila je na prvom mjestu.

Visoka metar i 57 centimetara i teška 55 kilograma Belgijanka je često bila manja od svojih protivnica, ali je to nadoknađivala velikom borbenošću, brzinom i jednoručnim bekhendom, za koji je legendarni Džon Mekinro rekao je "najljepši udarac u tenisu".

Ona je postala prva teniserka koja je na istom grend slem turniru na putu do trofeja pobijedila sestre Venus i Serenu Vilijams. Na terenu se nikada nije predavala, u polufinalu Ju Es opena 2003. je pobijedila domaću teniserku Dženifer Kaprijati, iako je 10 puta bila na dva poena od poraza. Kasnije je u finalu pobijedila veliku rivalku, sunarodnicu Kim Klajsters sa 7:5, 6:1.

Safin je osvojio 15 titula, od kojih dva grend slema, Ju Es open i Australijan open, a u novembru 2000. bio je prvi teniser svijeta.

On je bio nepredvidljiva i jedna od najvećih zvijezda tenisa. U prvi plan je izbio pobjedom nad Pitom Samprasom u finalu Ju Es opena 2000. Često je tokom mečeva lomio rekete i davao kontroverzne izjave.

Ove godine, u kategoriji glavnih igrača u Kuću slavnih posthumno su primljeni Francuz Ivo Peta i Britanka Margaret Skriven.

Peta je 1946. osvojio Vimbldon, poslije pet godina provedenih u ratnom zarobljeništvu u Njemačkoj. Umro je 1984. Skriven je 1933. i 1934. osvojila Otvoreno prvenstvo Francuske i bila je prva ljevoruka teniserka koja je osvojila grend slem titulu. Umrla je 2001.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније