Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Rukomet

11. 04. 2024. 14:01 >> 14:07

OD IZVJEŠTAČA RTCG

Dva Ulma, dvije države, neobični Dunav kao granica i grandiozni zvonik

Nekoliko puta prethodnih godina su košarkaši Budućnost Volija gostovali Ulmu, u tom timu je dvije sezone proveo i Fedor Žugić, a sve vrijeme smo živjeli u zabludi.

Jer, nije Budućnost igrala u Ulmu, već u Noj-Ulmu. Neko bi rekao da je razlika samo u prefiksu, kao kod npr. Beograda i Novog Beograda, ali su to dva potpuno zasebna grada.

I ne samo to, u pitanju su i dvije savezne pokrajine Njemačke. Ulm, u kojem su pronađeni tragovi naselja starih oko 7.000 godina, nalazi se u Baden-Virtembergu, dok je Noj-Ulm nastao odvajanjem od imenjaka 1810. godine, kada je pripao Bavarskoj.

Prirodnu granicu između gradova, tj. pokrajina, čini rijeka Dunav. I to nije Dunav na kakav smo navikli u Beogradu, Novom Sadu, Budimpešti, Beču ili negdje drugo. Druga najduža evropska rijeka je u Ulmu mnogo uža nego u tim gradovima, znatno čistija i mnogo više liči na Moraču kad nabuja u Podgorici (i širinom i bojom vode), nego na samu sebe stotinama kilometara nizvodno.

To je i razumljivo, jer od Donauešingena u Crnoj šumi, gdje izvire, do 11. najvećeg grada na njenom vodotoku ima tek nešto preko 150 kilometara.

Rodni grad Alberta Ajnštajna je ovih dana i veliko gradilište, jer su mnoge ulice raskopane i nije baš lako doći do tamo gdje ste naumili. Tamo gdje nema mašina sve je lijepo, građevine su stare, ali očuvane i uredne, a uz slavnog fizičara ponos grada je i Ulm Minster, luteranska crkva čija je gradnja započeta 1377. i završena 1890. godine. Njen zvonik je najviši na svijetu sa 161,53 metra, a to je šesta najveća građevina sagrađena na svijetu do XX vijeka.

Najviša na toj listi je Ajfelov toranj u Parizu, gradu u kojem bi rukometašice Crne Gore krajem jula i početkom avgusta mogle da četvrti put zaredom zaigraju na olimpijskim igrama. Sa Paragvajem je večeras (20.15, prenos na RTCG2) samo zagrijavanje za ono što ih čeka u subotu protiv Njemačke i dan kasnije sa Slovenijom. Mjesta u Gradu svjetlosti ima samo za dvije selekcije, a "lavice" djeluju samouvjereno i sigurno u uspjeh.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније