Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Rukomet

Objavio: P.R.

08. 04. 2017. 21:39 >> 21:20

SLUČAJ B.RIVIJERE

"Rukometni savez da riješi problem"

Ministarstvo sporta oglasilo se povodom slučaja "RK Budvanska rivijera" ističući da rješenje tog problema treba tražiti od Rukometnog saveza Crne Gore (RSCG).

Podsjetimo, slučaj "Budvanska rivijera" je otvoren u četvrtak u emisiji "Načisto" na TV Vijesti. Čelnici RK Lovćen pitaju se kako je moguće da je aktuelni šampion dobio dozvolu da nastupa ove sezone, jer po članu 12 Pravilnika RSCG to ne bi mogao.

Problem je, kako je naveo predsjednik Radne grupe za konsolidaciju RK Lovćen, Vido Đakonović, na jučerašnjoj Skupštini Rukometnog saveza Crne Gore, što je RK Budvanska rivijera prestala da postoji, a u takmičenju nastupa RK Budvanska rivijera Budva, koja bi po Pravilniku morala da počne nastup u najnižem rangu takmičenja, tj. Drugoj ligi.

Kako navode iz Ministarstva sporta, članom 75. Zakona o sportu („Sl.list CG, 36/11 i 36/13) propisano je da sistem takmičenja u određenom sportu utvrđuje nacionalni sportski savez, dok je članovima 58. i 59. propisano da nacionalni savezi organizuju i sprovode sportska takmičenja, a u finalnom i najvažnije, donose sportska pravila za organizaciju sportskih takmičenja i učešće na njima.

"Zato rješenje za navedeni problem treba tražiti od Rukometnog saveza Crne Gore", rekli su iz Ministarstva sporta.

Podsjećaju da su pravilnikom o rukometnim takmičenjima iz 2008.-e, koji je dostupan na sajtu Rukometnog saveza Crne Gore, utvrđena pravila o sistemu stalnog takmičenja kao i opšti uslovi ostalih takmičenja u rukometnom sportu na teritoriji Crne Gore.

"Ukoliko određeni savez donese akt na osnovu obaveze iz Zakona i Statuta onda se ne smije dovoditi u pitanje njegova primjena koja mora biti u potpunosti ispoštovana", ističu u saopštenju.

Takodje ističu, da je Ministarstvo sporta od svog osnivanja tj. u periodu od četiri mjeseca, uočilo veliki broj problema kako u normativnom, tako i u institucionalnom funkcionisanju sistema sporta i u granicama svojih ovlašćenja, preduzima aktivne korake na rješavanju istih.

"Kada je riječ o aktuelnoj situaciji koja je prethodnih dana posebno interesantna javnosti u kontekstu problematizovanja odnosno osporavanja legitimnosti konkretnog rukometnog takmičenja, smatramo da prvo treba u potpunosti iscrpiti proceduralne mehanizme koji su na raspolaganju Rukometnom savezu , uz poštovanje člana 96. Zakona o sportu u kojem se navodi da za rješavanje sporova u određenom sportu nadležni nacionalni savez obrazuje Arbitražu", kazali su iz tog ministarstva.

Taj vid rješavanja problema, dodaju, mora biti omogućen u kratkom roku, a isti mora potvrditi sposobnost Rukometnog, ali i svakog drugog saveza koji bi se našao u sličnoj situaciji da se i sa ovakvim problemima izbore na sportski način uz striktno poštovanje pravila kojima je propisana organizacija i sprovođenje sportskih takmičenja.

"Ukoliko se utvrdi da se nacionalni sportski savezi ne pridržavaju propisanih pravila zbog čega direktnu štetu trpi crnogorski sport, Ministarstvo sporta će se aktivno uključiti u rješavanje problema i insistirati od nadležne institucije koja sprovodi inspekcijski nadzor u oblasti sporta da u skladu sa svojim ovlašćenjima utvrdi sve okolnosti slučaju i preduzme neophodne upravne mjere i radnje", dodaju u saopštenju.

Smatraju da inspekcijski nadzor u oblasti sporta mora biti na mnogo većem nivou jer je, kako kažu, neshvatljivo da su, sudeći po Izvještaju o radu uprave za inspekcijske poslove za 2016.-u, za cijelu prethodnu godinu, izdata samo dva prekršajna naloga u ukupnom iznosu od 42 eura, a svjedoci smo velikih problema u funkcionisanju oblasti sporta.

"Moramo imati u vidu da je sport najljepši segment društva, koji nam, s jedne strane donosi posebnu radost kroz ostvarene rezultate i osvojene medalje, ali nas sa druge strane, obavezuje na poštovanje procedura i pravila kao u svakoj drugoj oblasti. Kao krovni organ u oblasti sporta, nećemo dozvoliti da ovakvi slučajevi narušavaju osnovne sportske principe te da sport mora biti isključivo prepoznat kroz toleranciju, fer igru, dostupnost i ravnopravnost", zaključili su u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније