Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ostali sportovi

19. 04. 2024. 09:29 >> 09:29

Dva kola do kraja

Haos na vrhu u Torontu

Totalna drama samo dva kola prije kraja najdramatičnijeg turnira kandidata ikada.

Juče je 11.kolo donijelo obrte koje donosi samo ovolika tenzija i ulog, Nepomnjašći je dobio partiju protiv Vidita u kojoj je i remi bio premija, i tako opet postao usamljeni líder, jer mladi Gukes nije materijalizovao prednost protiv Karuane kad je mogao, ostalo mu je samo 8 minuta za deset poteza, naspram 33 minuta Karuane i to je odvelo u remi.

A briljantni Nakamura je savladao i otpisao Pragananandu, pa smo na vrhu imali Nepomnjašćija sa 7 poena, Nakamuru i Gukesa sa 6.5, i Karuanu koji se još nadao sa 6. Rekli smo da će jutros Gukes i Nakamura morati da traže pobjede i našli su ih!

Nakamura je šokirao serijom ingenioznih poteza Alirezu Firudzu koji je izgledao opasno i u usponu. Ali pošto više ne može da se bori za trijumf igra otvorene partije i to sada odgovara onima koji jure pobjede. Nakon skandala sa cipelama kad mu je "izmakao" Nepomnjašći rekao je da će do kraja igrati za prestiž i za 50% učinka. Pošto je on trebao biti nasljednik Karlsena a sada su u očima svih to mladi indijci rekao je "njima je šah prioritet u životu a meni nije" misleći na svoje studije modnog dizajna.

Osim toga, kad je bio slobodan dan on, Karuana i Nakamura su iz hotelskih soba igrali preko interneta "Title Tuesday", turnir u blic šahu, dok su indijci odlučili da odmaraju. Tek, Nakamura koji je bio ranjiv na startu sada blista, tukao je Firudzu u ovoj francuskoj partiji i potpuno ušao u igru za prvaka svijeta.

Pobijedio je i Gukes, i to autsajdera Abasova crnim figurama, šansa koja se morala zgrabiti! Obojica su stigli do 7.5 poena, a onda dočekali remi Nepomnjacija bijelim sa Pragnanandom koji je bio u vazduhu. Nadao se Nepo epilogu kao protiv Vidita, ali "Pragna" sada igra za svog zemljaka Gukesa, inače remi njemu samom ne bi služio ničemu. Tako je Nepomnjašći uhvaćen na vrhu. A onda je stigla i izuzetno bitna pobjeda Karuane nakon maratona protiv Vidita iako je dugo izgledalo da je remi, sada se i on vratio!

Samo dva kola prije kraja četiri asa su u mrtvoj trci, Gukes, Nakamura i Nepomnjašći imaju po 7.5 poena što je pravo ludilo, a Karuana je odmah tu sa 7. U subotu veće igra se pretposljednje kolo i veliki derbi Nepomnjašći-Nakamura koji raspliće puno toga, a kako je Nakamura u naletu vrlo je teško predvidjeti ga. Istovremeno, Gukes igra bijelim protiv Firudze i kako sad stvari idu očekuje se da će napasti pobjedu, dok Karuana mora crnim figurama protiv drugog indijskog tinejdžera Pragnanande.

Vidjećemo da li će možda 17-godisnji Gukes dočekati sam na vrhu posljednje kolo u nedjelju, ako bude remi Nepo-Nakamura. A u nedjelju će igrati Nakamura-Gukes "glava u glavu" i takođe Karuana-Nepomnjaci, kakav rasplet! Ako Karuana uspije da savlada u subotu Pragnanandu onda će definitivno sva četvorica moći da osvoje i ove dvije partije će biti filmski završetak. Dakle, zahuktali Nakamura ima dva direktna duela za kraj sa igračima s kojima dijeli prvo mjesto, ali slično se može reči i za Nepomnjašćnog.

Pošto Gukes ima tu partiju s Firudzom može da se pomisli da je on najbliži i da ga jedna pobjeda i jedan remi vode prema tronu, da postane ubjedljivo najmlađi šampion u istoriji. Ali i Nakamura može da računa da bi remi sa Nepomnjašćim i pobjeda bijelim nad Gukesom donijeli njemu slavlje. Ovdje je moguće višestruko poravnanje i taj brejkovi koji bi se igrali u ponedjeljak, dakle da se rijesava dodatno u brzopteznom šahu jer je ogromna izjednačenost. Ovakvo finale se ne pamti, sudari ličnosti, teorija, nerava. Biće to vikend za pamćenje i istoriju, sve u direktnim duelima.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније