Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ostali sportovi

[ M.V. ]

29. 06. 2023. 07:40 >> 07:43
2

CG I HRVATSKA

Osim "Jadrana" sporna i imovina aerodroma Dubrovnik

Crna Gora i Hrvatska tek treba da riješe pitanje granice na Prevlaci i vlasništva nad školskim brodom “Jadran” ali i dalje je otvoreno pitanje imovine aerodroma Dubrovnik. Osim toga, hrvatska strana vjeruje da Crna Gora može još da uradi na planu odštete logorašima i istraživanju ratnih zločina.

Ova pitanja aktuelizovao je prije dva dana hrvatski premijer Andrej Plenković, riječima da Hrvatska očekuje od Crne Gore da se procesuiraju ratni zločini nad Hrvatima i riješe pitanja odštete logorašima i sva druga otvorena pitanja. To je predočio nakon bilateralnog sastanka s crnogorskim predsjednikom Jakovom Milatovićem u utorak u Podgorici.

Premijer Hrvatske razgovarao je s Milatovićem i o odšteti logorašima, još 14 nestalih Hrvata i potrebi procesuiranja ratnih zločina, kao i graničnom pitanju i školskom brodu “Jadran”. Tokom napada na Dubrovnik 1991. i 1992. godine, dio opreme sa tamošnjeg aerodroma prenijet je u Crnu Goru, i hrvatska strana odavno insistira da se i za to nađe rješenje. 

Brod “Jadran” je prije izbijanja ratnih sukoba u bivšoj SFRJ 1991. godine došao iz Splita na ranije planirani veliki remont u nekadašnje vojno brodogradilište “Arsenal” u Tivtu gdje je i ostao. Sada je vlasništvo Mornarice Vojske Crne Gore.

Crna Gora ga je formalno preuzela kada se potpisivala Ustavna povelja nekadašnje državne zajednice Srbije i Crne Gore. Prema ranijim izjavama crnogorskih zvaničnika, Crna Gora je postala vlasnik vojne imovine bivše SFRJ na osnovu Ustavne povelje Državne zajednice SCG, kojom je precizirano da je imovina SRJ na teritoriji država članica imovina država članica po teritorijalnom principu. 

Još 2018. godine tadašnji hrvatski zvaničnik Damir Krstičević izjavio je kako je školski brod "Jadran" neraskidivi dio hrvatske pomorske istorije, te da će "Hrvatska preduzeti sve legitimne korake kako bi pomenuti brod bio vraćen pod hrvatsku zastavu a od Crne Gore očekuje sprovođenje dogovora o sukcesiji i poštovanje međunarodnog prava".

Uz to je Hrvatska pristala na mogućnost zajedničkog korišćenja broda "Jadran" u svrhu školovanja kadeta obje zemlje, ali stav Zagreba je da matična luka brodu "Jadran" može biti isključivo luka u Splitu. 

No, crnogorska strana na to dosad nije pristala. 

Inače, te 2018. godine Vlada Hrvatske uputila je protestne note vlastima Crne Gore i Malte kada je jedrenjak bio na krstarenju na relaciji Tivat-Valeta-Tivat. Hrvatska je od Malte diplomatskim putem zatražila da otkaže gostoprimstvo "Jadranu" i njegovoj posadi, što se, međutim nije dogodilo.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније