Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ostali sportovi

[ N. Šofranac ]

16. 07. 2022. 14:00 >> 19:53

PRENOS NA TVCG 2 OD 20H

Veliko iskušenje za našu Mariju Vuković

Večeras po našem vremenu, a od 11 sati i 10 minuta ujutro u američkom gradu Judžinu kreću kvalifikacije u skoku u vis za atletičarke. Marija Vuković nakon niza sjajnih nastupa u ove dvije sezone dolazi sada već kao ustaljena u svjetskom vrhu, deveta sa Olimpijskih igara i top pet takmičarka na SP u dvorani, pa se nadamo novom podvigu.

Osvojila je i Mediteransko zlato, bila peta u Dijamantskoj ligi, ali pažnja, još uvijek nema rezultat poput prošlogodisnjeg 1.97. Norma za finale je izuzetno teška (1.95), a konkurencija paklena.

Marija se nalazi u B grupi, nadamo se da će odmah uhvatiti dobar filing sa zaletištem u Oregonu i da ćemo moći da je vidimo što više u direktnom prenosu. Osim preskočenih 1.95 drugi način je biti među 12 najboljih, ali ni to nije lako. Evo ko su glavne rivalke.

Veliki favorit za zlato je 20-godišnja zvijezda iz Dnjepropetrovska Jaroslava Mahucik. Nakon tog zlata u Beogradu u martu koje je posvetila Ukrajini, blistala je i na otvorenom, 2.03 u Českoj Bistrici, pobjedila baš u Judžinu sa 2.02, pa u Rabatu i Parizu gdje je Marija bila peta.

Sa samo 17 godina bila je srebrna iza Lasitskene na prošlom SP u Kataru, a sada je za koplje iznad svih.

Upravo će izostati veliki duel nje i Ruskinje Lasitskene koja je i u Tokiju uspjela da joj uzme zlato u velikom stilu, kad su je svi otpisivali. Lasitskene je jedna od rijetkih Ruskinja koja je prethodnih godina dobijala pravo da se takmiči pod zastavom MOK ili IAAF, uslijed zabrane Rusima zbog doping skandala, a sa svakog takmičenja je donijela medalju.

Bila je u dobrim odnosima sa čelnicima sporta za razliku od još slavnije Isinbajeve koja je oduvijek bila bliska Kremlju i isključena od Rija 2016. Ali sada ni za 29-godišnju Lasitskene nema mjesta zbog rata u Ukrajini, iako se od početka izjasnila protiv invazije. U junu je napisala otvoreno pismo predsjedniku Bahu gdje, između ostalog, kaže: "Predsjednice Bah, ja sam Marija Lasitske, Olimpijska šampionka iz Tokija u skoku u vis. Nijesam sigurna da znate ko sam ja, jer su vam očito bliži političari od sportista. Rekli ste da ćete brinuti o ruskim sportistima koji se izjasne protiv rata, a ja sam to odmah uradila. Moje glavne rivalke su Ukrajinke, ja ne znam šta da im kažem, kako da ih pogledam u oči, ne znate vi taj osjećaj. Najlakše vam je bilo da nas sve zabranite."

Iako nije mogla da se takmiči ove godine ovakva šampionka, kao što je Lasitskene bila bi ogromni izazov i za sjajnu Mahucik, a svijet bi pričao o tom duelu. Ali neće ga biti.

Ukrajina ima još dva velika aduta, srebrnu sa SP 2017 Levčenko, i pogotovo Geraščenko koja je takođe uzela medalju zimus u Beogradu i sa 1.98 dijeli drugo mjesto ove sezone. Takođe 1.98 ima i Italijanka Elena Valortigara, potajno se nada medalji i da ide stazama slave Sare Simeoni.

Tu je i Australijanka Eleonor Paterson koja je u Beogradu bila strašna, a na otvorenom baš sad ulazi u formu, pobjedila je na posljednjem DL mitingu u Stokholmu sa 1.96, upravo ispred Geraščenko i Levčenko. I njena zemljakinja Nikol Mek Dermot, sada udata Olizleger, vrijedi sigurno finale.

Tu je i Jamajčanka Lamara Distan u usponu, a Amerikanci se uzdaju u sve bolju Vasti Kaningem koja je osvojila trajalse sa 1.93, a trenira je otac Rendal Kaningem, bivši kvoterbek u NFL. I mnoge druge poput Kazahstanke Ovcinjikove mogle bi se lako naći u finalu, ima ih 30, a u principu ima mjesta za 12.

Neće biti Angeline Topić, kćerke legendarnog Dragutina koji je bio i Marijin trener kad je bila juniorska prvakinja svijeta. Ona je sa 16 godina preskočila već 1.96 i ima projekciju da bude najbolja na svijetu za koju godinu.

Konkurencija strahovita, mi znamo da naša najbolja sportistkinja vrijedi finale i da bi potom i tu mogla da bude opasna, ali da niko ne misli da je plasman u top 12 nešto što se podrazumjeva.

Daleko od toga, nijedna osim Mahucik ne može biti mirna.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније