Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ostali sportovi

Borislav Višnjić

04. 11. 2017. 09:57 >> 09:32
15

SPORTISTI ZA PORTAL

Novi zakon za nove medalje

Predloženi zakon o sportu povećaće šanse da se i ubuduće osvajaju velike medalje, a crnogorski sport će se podići na mnogo veći nivo, ocijenili su u razgovoru za Portal RTCG, proslavljeni crnogorski sportisti.

Podsjećamo, prije par dana završen je ciklus javnih rasprava Nacrta novog zakona o sportu. Akt predviđa uvođenje radnog staža za profesionalne sportiste, zdravstvenu zaštitu, obavezno osiguranje, sufinsiranje članarina za dalji razvoj dječjeg sporta, ali i onemogućava političare koji su javni funkcioneri da budu na čelu saveza ili u upravnim odborima sportskih organizacija.

Tokom javne rasprave Ministarstvu su saopštene primjedbe saveza i Crnogorskog olimpijskog komiteta, čiji su predstavnici, uglavnom , bili nezadovoljni položajem u potencijalno novom sistemu koji će nastupiti ukoliko se zakon usvoji u parlamentu.

S druge strane, Nacrt su javno podržale predstavnici dvije najtrofejnije selekcije crnogorskog sporta – “lavice” i “ajkule”.

Naši proslavljeni asovi, osvajači najvećih svjetskih odličja, Dejan Zlatičanin, Marija Jovanović i Srđan Mrvaljević za Portal RTCG analizirali su “svoj” zakon.

Članica proslavljenih generacija ženske rukometne reprezentacije, i jedna od “lavica” koje su javno podržale Nacrt, Marija Jovanović kazala je da je Janović bio vrhunski sportista i da najbolje zna koji su ključni problem našeg sporta.

“Ministarstvo želi da napravi sistem koji će omogućiti dalji napredak našeg sporta, i ono što je vrlo bitno sistem koji će ulagati u mlade”, kazala je Jovanović.

Ona smatra da se u Nacrtu najviše vodilo o računa o sportistima.

“Naša karijera ne traje predugo i svaka čast na ovakom predlogu jer se u njemu vidi da je najviše računa vođeno o igračima-sportistima”, navela je naša rukometašica.

Prema njenim riječima, Janović probleme sportista vrlo dobro razumije, jer je, kako je navela, i sam bio u njihovoj koži.

“Izuzetno je važno što su vrata Ministarstva otvorena za igrače i vidjeli smo u nekoliko slučajeva da su pojedini razgovori urodili plodom i donijeli dobrobit našem sportu”, poručuje Jovanović.

Bivši svjetski prvak u profesionalnom boksu, Dejan Zlatičanin takođe je podržao Nacrt novog zakona.

Zanimljiva je činjenica da prema aktuelnim propisima, Zlatičanin ne može dobiti status vrhunskog sportiste i ostvariti pravo na sportsku penziju. Ta nepravda bi, kako su ranije kazali iz Ministarstva, novim zakonom biti ispravljena.

“Početkom godine sam imao prijem kod ministra koji me već upoznao o Nacrtu novog zakona o sportu koji bi trebalo da se realizuje do kraja ove godine. Potpuno se slažem sa svim stavkama koje je ministar predočio i smatram da Janović zna šta radi i sa čime raspolaže da bi mogao sve to i da ostvari. Istina je da ako se usvoji novi zakon, što će se nadam se desiti, dobijam status vrhunskog sportiste, a samim tim i sve ono što me sleduje”, kazao je Zlatičanin.

On je pohvalio rješenje o kategorizaciji sportova, jer se tako, kako je pojasnio, jasno dobija prava slika o značaju nekog rezultata.

“Nije isto biti šampion grada ili šampion svijeta i to treba da je jasno u bilo kojoj sportskoj disciplini. Vjerujem da će ministar uspjeti u svojim namjerama, i da će crnogorski sport podići na mnogo veći nivo a vrhunski sportisti dobiti ono što zaslužuju. Ministarstvo želi da radi za dobrobit sportista i dalji razvoj sporta, to je najbitnije”, poručuje Zlatičanin.

Bivši svjetski vicešampion, i trostruki crnogorski olimpijac, Srđan Mrvaljević smatra da je samim osnivanjem Ministarstva, Vlada pokazala poštovanje prema svim bivšim i aktivnim sportistima, trenerima, sportskim radnicima, novinarima i svim ljudima kojima je sport sastavni dio života.

Govoreći o Nacrtu, Mrvaljević je kazao da svaki Zakon ima svojih prednosti i nedostataka.

“Ubijeđen sam da je Janović, kao jedan od najtrofejnijih crnogorskih sportista svih vremena, učinio sve kako bi zakon bio u potpunosti krojen za sportiste i štitio njihove interese i omogućio im sistemski bolje uslove u cilju pravljenja vrhunskih rezultata”, kazao je Mrvaljević.

On ocjenjuje da je Nacrt kreiran kako bi se poručilo svim savezima, klubovima, udruženjima, funkcionerima, predsjednicima, sekretarima da su sportisti i njihove potrebe najbitniji državi, “kao i to da svi oni moraju raditi za dobrobit sportista i biti njihova podrška na putu osvajanja velikih medalja”.

Naš džudista smatra da je stari Zakon bio loš i da je omogućio pojedinim ljudima da zloupotrijebe sport i  resurse zarad ličnih interesa.

“Mnogi su se čak toliko izvještili da su Zakon koristili kako bi od države dobijali novac za klubove koji postoje samo na papiru, bez ikakve infrastrukture, takmičara i takmičenja”.

Prema riječima Mrvaljevića, novim zakonom se želi napraviti uređen sistem po jasnim kriterijumima i tačno određenim međusobnim obavezama za saveze, klubove i funkcionere.

“Potrebni su nam profesionalni ljudi koji će svojom sposobnošću podići sport na viši nivo i sportistima omogućiti kvalitetne uslove kako bi uspjeli da daju svoj maksimum i svojim rezultatima kvalitetno promovišu svoju državu. Zdravstvena zaštita, radni staž, naknade, sufinansiranje članarina i mnogo drugih stvari su mehanizmi koji odavno postoje u razvijenim zemljama sa kvalitetnim sportskim sistemom. Upravo ti mehanizmi, kao i mnoge druge stvari omogućavaju sportistima da budu potpuni profesionalci i da se potpuno posvete svom poslu, a to su treninzi i takmičenja. Sve to u budućnosti povećava šanse da se osvajaju velike medalje, prave vrhunski sportski rezultati i podiže sport u zemlji”, precizira Mrvaljević.

Prednost je, kako dodaje, što će novim zakonom, jasnim kriterijumima i kategorizacijom Ministarstvo sporta ograničiti moć i autonomiju funkcionera saveza i klubova, koji su, navodi Mrvaljević, umjesto obaveze da rade u korist sportista i sporta često zloupotrebljavali funkcije da se lično razračunavaju sa sportistima, ucjenjuju ih i pribavljaju ličnu materijalnu korist.

“Ako već država odnosno Ministarstvo opredjeljuje novac savezima i klubovima, normalno je da ima mogućnost i da se miješa u autonomiju saveza, ako se taj novac ne troši namjenski i ako funkcioneri ne rade po zakonu”.

Mrvaljević je poznat kao sportista koji se ne libi da javno govori i o problemima našeg sporta, a i ovog puta se osvrnuo na situaciju u svom, matičnom savezu.

“Navešću primjer Džudo saveza gdje je predsjednik organizovao pripreme u svom hotelu Trim gdje je ucijenio i uslovio sve reprezentativce da moraju dolaziti na treninge ako žele da budu u reprezentaciji, a kasnije te iste pripreme fakturisao Savezu u kome je predsjednik. Takođe smo iz izvještaja Ministarstva sporta saznali da se Džudo savezu ukida finansiranje zbog činjenice da je novac državnih obveznika opredijeljen za takmičare, djecu i razvijanje džudo sporta potrošen na ‘viljamovke, pivo, kalolifere, kade ,metle, žice’ kao i podizanje velikih suma novca preko blagajne bez adekvatnih računa. Vjerujem da će se novim zakonom u velikoj mjeri umanjiti i iskorijeniti ove i slične stvari koje nanose štetu čitavom društvu i sprječavaju sportiste da imaju normalne i kvalitetne uslove priprema i prirodno okruženje koje će ih podržavati, motivisati i hrabriti da daju svoj maksimum”.

COK-u dati veća ovlašćenja

Upitan da li postoji neka oblast koja nije tretirana predlogom, Mrvaljević je ocijenio da bi COK morao da ima veća ovlašćenja.

“Izuzetno cijenim tu sportsku organizaciju i njene čelnike jer su u prošlosti, u dosta konfuznom i lošem sistemu i sa lošim zakonom o sportu, uvijek pokazivali spremnost da pronađu način za podršku vrhunskih sportista, često preduzimajući mjere koje po Zakonu o sportu nijesu bili dužni da rade. Ja sam svjedok i moja iskustva sa COK-om i predsjednikom Simonovićem su veoma pozitivna i moram istaći da je COK uvijek bio pouzdan i profesionalan partner i velika podrška meni kao trostrukom olimpijcu. Iako očito postoji neka vrsta animoziteta između ministra i predsjednika COK-a vjerujem da je nastala zbog lošeg prethodnog Zakona i nesporazuma u komunikaciji. Siguran sam da će u budućnosti Janović, kao bivši vrhunski sportista i šampion, kao i Simonović kao dugogodišnji uspješni sportski funkcioner međusobnom komunikacijom, poštovanjem i partnerskim odnosom uspjeti da prevaziđu nesporazume i da dvije najveće i najbitnije državne sportske institucije na čijem su čelu ujedine u cilju podizanja i unapređenja sportskog sistema za dobrobit sporta i države”, kazao je Mrvaljević.

On je dodao da snažan COK sa velikim ovlašćenjima može u mnogome rasteretiti Ministarstvo sporta i omogućiti tom resoru još veću produktivnost i uspjehe.

“Jedno je sigurno, sportistima i sportu su potrebni snažan COK i Ministarstvo sporta. Jedino sa dobrom i kvalitetnom saradnjom i sinergijom ove dvije institucije možemo podići sport na viši nivo. Vjerujem da je zakon mnogo bolji nego prethodni i nadam se da će uz neke izmjene biti usvojen za dobrobit sporta, društva i države Crne Gore”, zaključio je Mrvaljević.

Пратите нас на

Коментари15

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније