Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Košarka

L.V.

05. 04. 2022. 11:17 >> 11:20

ČUDO U NJU ORLEANSU

Kanzas oscojio NCAA titulu u istorijskom preokretu

Spektakularna utakmica je viđena u finalu NCAA turinra (koledž košarka) u kojoj je Kanzas napravio najveći preokret u istoriji finala i savladao Sjevernu Kaarolinu sa 72:69.

Posebno emotivna noć za sve navijače Džejhoksa, zbog 2020. godine kada je njihov tim po mnogima spriječen da osvoji četvrtu titulu u istoriji NCAA turnira, jer je zbog COVID 19 pandemije finalni turnir NCAA otkazan.

Zato su svi insistirali da i nihova generacija bude na pobjedničkom baneru.

"Ovo je titula i za njih. Uvijek smo mislili da je 2020. bila jedna od najboljih generacija, a nikad nisu dobili šansu da to i potvrde na turniru", kazao je trener Kanzasa Bil Self, kome je ovo druga titula sa Džejhoksima.

 

Ta generacija je bila predvođena 27. pikom prve runde NBA drafta Udokom Azubikiem, kao i plejom Devonom Dotsonom.

Interesatno u sinoćnjoj pobjedi Kanzasa ključni igrači u prekretu Džejlen Vilson (15 poena), Dejvid MekKormak (15), Očai Agbadži (12), Kristijan Braun (12) su bili dio te generacije.

Iksusna ekipa sa zbirno 973 koledž utakmice u rukama je pokazala karakter i ako je koja ekipa bila sposobna za preokret, to je onda ova grupa momaka.

Kanzas je odigrao katastrofalno prvo poluvrijeme, i činilo se da će titula otići u Sjevernu Karlolinu.

Sjeverna Karolina je serijom 16:0 došla do prednosti koja se tada činila nedostižnom.

Self je ipak uspio da podigne svoje momke, a vjerovatno ključna stvar je stavljanje DaHuana Harisa Džuniora u odbrani protiv Ar Džej Dejvisa.

Kanzas je dobrom zonom onemogućio tečni protok lopte Sjeverne Karoline, pa su Tar Hilsi bili primorani na neizgrađene šuteve.

Takva odbrana automatski je poboljšala i tranziciju u napadu, pa su pretežno poenima iz kontri Džejhoksi "istopili" prednost Sjeverne Karoline sa 16 poena na samo 6, na 10 minuta do kraja meča.

Kada je utakmica završena, postalo je jasno da je Kanzas ispisao bogatu istoriju koledž košarke sa najvećim preokretom u finalima.

 

Prethodni rekord, nadoknada 15 poena razlike je viđen davne 1963. godine kada je Lojola pobijedila ekipu Sinsinatija.

"Sa grupom iskusnih momaka kao što je naša, koja se odlično poznaje između sebe, bilo je teško nakon prvog poluvremena. Ali trener Self je imao sjajan motivacioni govor koji nas je pokrenuo da budemo bolji i pokažemo više ponosa", kazao je Mič Lajtfut, krilni igrač Džejhoksa.

Koronavirus je ostavio posljedice i prošle godine, kada je dobar dio ekipe bio pogođen virusom na startu popularnog "Martovskog ludila", pa iako su bili treći nosioci, u drugom kolu su pretrpjeli katastrofalan poraz od 34 razlike od ekipe USC-a (Univerzitet Južna Kalifornija, za koji je nastupao i naš Nikola Vučević).

I dok svaka epoha ima svoje heroje, pa je tako 1988. godina poznada po Deniju Meningu, dok titula iz 2008. godine je poznata po trojci Marija Čalmersa u posljendjim sekundama, ove godine nema pojedinca po kojem će se pamtiti uspjeh. On pripada cijelom timu.

 

Što se tiče NBA prospekata, Očao Agbadži će najvjerovatnije biti lutrijski pik, a analitičari mu predviđaju da će biti izabran oko 10. runde.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније