Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Fudbal

Л.В.

08. 11. 2022. 16:29 >> 20:46

TEŠKE OPTUŽE BIVŠEG PRVOG ČOVJEKA FIFA

Blater: Katar dao Sarkoziju 15 milijardi dolara za organizaciju Mundijala

Bivši prvi čovjek FIFA, Sep Blater, izjavio je danas da Katar nije trebalo da dobije organizaciju Mundijala, te da se oko izbora umiješao tadašnji predsjednik Francuske Nikolas Sarkozi.

Švajcarski zvaničnik, koji je bio prvi čovjek FIFA od 1998. do 2015.upravo u vremenskom periodu kada je Kataru i dodijeljena organizacija Mundijala, kazao je da je to bila velika greška.

„Izbor Katara bio je velika greška. Već je bilo dogovoreno da Rusija bude domaćin 2018. godine, a da SAD dobije domaćinstvo Svjetskog prvenstva 2022. godine. To je trebalo da bude gest mira za te dvije zemlje jer bi dobile priliku da jedna za drugom organizuju Svjetsko prvenstvo.“

Međutim, kako navodi, sedam dana prije velikog kongresa 2010. godine došlo je do preokreta, a Blater je rekao da je upravo tada dobio poziv od Mišela Platinija.

„Nazvao me Mišel Platini i rekao da taj naš plan nećemo moći da izvedemo. Rekao mi je da je dobio poziv od francuskog predsjednika Sarkozija koji je upravo završio sastanak sa prvim čovjekom Katara".

Blater napominje da je on bio izričito protiv, ali da je Platini donio četiri neophodna glasa koja su odlučila glasanje.

„Sarkozi je tada rekao Platiniju da želi da dodijele Kataru domaćinstvo. Bio sam protiv, ali Platini me tada upitao što bih ja uradio da predsjednik nešto traži od mene. Rekao sam mu da nemam taj osjećaj jer mi u Švajcarskoj nemamo predsjednika. Na kraju su četiri glasa koja je donio Platini presudila da Katar bude domaćin umjesto SAD-a. To je istina“, rekao je Blater.

Samo pola godine od tog glasanja Katar je od Francuske kupio borbene avione u vrijednosti od 15 milijardi dolara, što je sam Blater apostrofirao kao razlog promjene odluke.

„Naravno da je sve bilo zbog novca. Šest mjeseci kasnije Katar je kupio borbene avione za Francusku i to u vrijednosti od skoro 15 milijardi dolara.

Sep Blater je smijenjen sa mjesta predsjedjika FIFA zbog istrage o pronevjeri, lošem vođenju svjetske kuće fudbala, te isplaćivanju ogromnih bonusa.

 

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније