Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Fudbal

[ Beta ]

01. 06. 2020. 20:08 >> 20:03

"JEDINSTVO JE SNAGA"

Fudbaleri Liverpula odali poštu ubijenom Afroamerikancu

Fudbaleri Liverpula odali su danas poštu Afroamerikancu koji je umro prilikom intervencije policije u Mineapolisu, tako što su se rasporedili oko centra terena i kleknuli na travu stadiona Enfild.

Fudbaleri Liverpula su tu fotografiju podijelili na društvenim mrežama uz poruku: "Jedinsto je snaga" i "Životi crnaca su važni".

Aktuelni šampioni Evrope su tako odali počast Džordžu Flojdu, koji je umro prošlog ponedjeljka u Mineapolisu poslije intervencije bijelog policajca. Policajac je prilikom hapšenja gotovo devet minuta držao koljeno na Flojdovom vratu, uključujući dva minuta i 53 sekunde pošto je izgubio svijest.

Brojni sportisti odali su poštu Džordžu Flojdu, među kojima šestostruki svjetski prvak Formule 1 Luis Hamilton, koji je kritikovao ljude iz njegovog sporta koji se nijesu oglasili poslije smrti Afroamerikanca.

On je dodao da ne podržava one koji pljačkaju i pale zgrade, već samo one koji mirno protestuju.

"Ne može biti mira dok se naše takozvane vođe ne promjene", istakao je jedini tamnoputi šampion u istoriji Formule 1.

Poslije te objave oglasila se i njegova ekipa Mercedes, ali i brojni vozači, Šarl Lekler, Lando Noris, Danijel Rikardo, Nikolas Latifi, koji su osudili rasizam i zatražili pravdu za Džordža Flojda.

Podršku pokretu za ravnopravnost dao je i fudbaler Borusije iz Dortmunda Džejdon Sančo, koji je tokom jučerašnje utakmice u Bundesligi, poslije postignutog gola skinuo dres i otkrio majicu na kojoj je pisalo:
"Pravda za Džordža Flojda".

Poštu je odao i fudbaler Borusije iz Menhengladbaha Markus Tiram, a oglasio se i napadač Mančester junajteda Markus Rašford, koji je rekao da "društvo nikada nije bilo ovoliko podijeljeno". Ogorečene tragedijom u Mineapolisu oglasile su se velike zvijezde NBA lige, Majkl Džordan i Lebron Džejms, kao i zvijezde NFL i drugih sportova, koji traže promjene.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније