Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zdravlje

A.B. [ Nezavisne novine ]

14. 01. 2024. 16:29 >> 16:42

SAVJETI KARDIOLOGA

Avokado i zeleno povrće snižavaju holesterol

Nije iznenađenje da hrana koju jedete može pomoći u snižavanju holesterola, a ako niste sigurni odakle da počnete, svjetski kardiolozi ima nekoliko savjeta.

"Voće i povrće ne sadrže holesterol i imaju malo masti, zbog čega su važni u kontroli visokog holesterola", kaže kardiolog Dejvid Sagbir za EatingWell.

Doktor Sagbir uopšteno preporučuje povećan unos voća i povrća, ali uvijek izdvaja nekoliko specifičnih namirnica.

Lisnato zeleno povrće

Namirnice poput spanaća, kelja i rukole sadrže lutein i druge karotenoide koji mogu smanjiti rizik od srčanih bolesti i smanjiti nivo holesterola.

Avokado

Sa svestranim avokadom nikad ne možete da pogriješite. To je jedino voće koje sadrži mononezasićene masti. Drugim riječima, avokado može pomoći u smanjenju nivoa LDL holesterola u krvi, što može smanjiti rizik od srčanih bolesti i moždanog udara.

Citrusi

Osim što je voće slatko, zdravo je za kontrolu holesterola. Agrumi, poput narandži, sadrže pektin koji može pomoći u snižavanju nivoa holesterola. Pektin je vrsta topivih vlakana koja podstiču telo da smanji LDL holesterol.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније