Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zdravlje

Politika [ R.B. ]

17. 12. 2023. 10:27 >> 10:27
Čitaj mi:

ISTRAŽIVANJE POKAZALO

Alchajmerovu bolest može da uspori jedna voćka

Istraživači Univerziteta u Sinsinatiju otkrili su da ljudi koji redovno jedu jagode imaju bolje pamćenje i manje su depresivni.

Oni su imali istraživački cilj da utvrde da li se zdravstvene prednosti jagoda takođe mogu prevesti u poboljšane kognitivne sposobnosti za one koji se već bore sa problemima pamćenja, ali bez formalne dijagnoze demencije. Studija je obuhvatila 34 muškarca i žene starosti između 50 i 65 godina, od kojih su svi imali prekomjernu težinu i prijavili blagi pad kognitivnih sposobnosti bez ikakve neurološke dijagnoze. Učesnici su bili podijeljeni u dvije grupe. Jedna grupa je primala dnevnu dozu jagode u prahu, ekvivalentnu jednoj šolji svježeg bobica, dok je druga grupa dobila placebo koji je imao ukus jagode. Svaki od njih je konzumirao svoje dodijeljene pakete jednom dnevno tokom 12 nedjelja.

Nakon ovog perioda, istraživači su procijenili kognitivne performanse učesnika i ispitali njihove krvne markere.

Rezultati su pokazali da je grupa koja je konzumirala jagode pokazala poboljšanja u zadacima pamćenja riječi i iskusila manje simptoma depresije - dok je takođe pokazala bolju kontrolu raspoloženja - u poređenju sa grupom koja nije dobijala jagode.

Istraživači su primijetili da je poboljšanje pamćenja riječi ključno, jer se takvi testovi često koriste u dijagnostici Alchajmerove bolesti. Takođe su istakli da bolja kontrola raspoloženja sugeriše bolje vještine suočavanja i upravljanja sobom u svakodnevnom životu. Ovi kvaliteti su važni pokazatelji sposobnosti starijeg čovjeka da upravlja svojim životom i donošenjem odluka. Ovaj aspekt, koji se često naziva „izvršna sposobnost”, može početi da opada kod osoba srednjih godina, piše The Healthy.

Međutim, istraživači su primijetili da dodatak jagode nije pomogao učesnicima da se poboljšaju u svim kognitivnim zadacima i da nije imao značajan uticaj na nivo insulina i šećera u krvi, verovatno zbog relativno niske doze korišćene u ovoj studiji. Studija koja je koristila duplu količinu praha jagode pokazala je poboljšanje krvnog pritiska i kognitivnih procesa, plus blago smanjenje težine.

Ipak, ova studija sugeriše da dodavanje samo šoljice jagoda u vašu dnevnu ishranu može biti upravljiv način za rješavanje opadanja pamćenja vezanog za starenje i potencijalno poboljšanje raspoloženja. Osim toga, slatko voće je ukusan dodatak vašem svakodnevnom meniju — a sa manje od 50 kalorija po šoljici, lako se može uklopiti u mnoge dijete.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније