Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zdravlje

[ RTS ]

17. 07. 2023. 16:52 >> 16:54

STUDIJE POKAZALE

Pržena i masna hrana utiču na depresiju

Poznato je da pržena i masna hrana nije najbolji izbor kada je u pitanju ishrana i zdravlje. Uprkos tome mnogi konzumiraju previše pržene hrane, koja je nerijetko na meniju „fast fud" radnji.

Smatra se da prekomjerna konzumacija određene vrste hrane igra glavnu ulogu u epidemiji gojaznosti, a pržena hrana takođe može dovesti do pojačanih upala i čitavog niza neželjenih, nezdravih nuspojava.

Sada možemo dodati još jednu stvar na tu listu: povećan rizik od anksioznosti i depresije.

Studija objavljena u aprilu 2023. od strane Proceedings of the National Academy of Science Sjedinjenih država, (PNAS) pokušala je da ispita ulogu pržene hrane na mentalno zdravlje, tačnije na anksioznost i depresiju.

Istraživači PNAS-a analizirali su studiju zasnovanu na populaciji od 140.728 ljudi.

Rezultati su „otkrili da je česta konzumacija pržene hrane, posebno konzumiranja prženog krompira, snažno povezana sa od 12 so sedam procenata većim rizikom od anksioznosti i depresije.

Ova povezanost bila je izraženija među muškim i mlađim potrošačima.

Jedan od glavnih krivaca za povećani rizik od takvih stanja mentalnog zdravlja, prema autorima studije, je prisustvo akrilamida, hemikalije u određenim namirnicama koje nastaju kada su izložene prženju na visokoj temperaturi.

Istraživači smatraju da je dugotrajno izlaganje akrilamidu povezano sa depresivnim i anksioznim ponašanjem.

Ta supstanca utiče na krvno-moždanu barijeru, i u vezi je sa poremećajima cerebralnog metabolizma lipida, oksidativnim stresom, sa povećanim rizikom od upala, posebno u mozgu.

Autori studije su zaključili: „Da bismo riješili ključni nedostatak znanja u vezi sa korelacijom između konzumiranja pržene hrane i rizika od anksioznosti i depresije, ovdje smo otkrili da je česta konzumacija pržene hrane snažno povezana sa većim rizikom od anksioznosti i depresije. Posebno, akrilamid je reprezentativan zagađivač u prženoj hrani, čime se dodatno razjašnjava njegov toksikološki način delovanja. Pokazali smo da dugotrajno izlaganje akrilamidu izaziva anksioznost i depresivno ponašanje putem neuroinflamacije posredovane oksidativnim stresom i otkrili osnovni mehanizam, kada put signala posreduje u poremećaju metabolizma lipida”.

Istraživači očekuju da će novi nalazi otvoriti put ka boljem razumijevanju ovog mehanizma i pružiti dokaze za anksioznost i depresiju koje su izazvane akrilamidom.

Iako ovo nije sjajna vijest za ljubitelje pržene hrane, svakako nije ni iznenađujuća. Znamo da su ove namirnice uglavnom nezdrave i da se često prave sa nezdravim uljima za i pune sastojaka „vještačkog porijekla“.

Dobra vijest je da alternativa brzoj hrani i prženim obrocima može biti ukusna.

Za početak, umjesto da pržite hranu u nezdravim biljnim uljima, možete isprobati kuvanje, kuvanje na pari i pečenje na roštilju.

Međutim, i dalje je važno izabrati zdravu hranu, odnosno namirnice koje pripremate. Konzumiranje ultra-obrađene hrane, bilo da je pržena u ulju ili kuvana na drugi način, i dalje je loše za vaše zdravlje.

Poruka je da ograničite potrošnju pržene hrane i tako potencijalno pomognete sebi u smanjitu rizika od anksioznosti i depresije.

Pored toga, kažu istraživači, jedite radije sirovu ili neprerađenu hranu, a među njima posebno namirnice među kojima su: losos, jaja, celer, brokoli, cvekla, avokado, zeleno povrće, tamna čokolada, maslinovo i kokosovo ulje i kurkuma.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније