Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zdravlje

[ Izvor: Blic/Objavio: I. P. ]

25. 07. 2019. 07:47 >> 08:53

NAUČNICI

Razvili lijek koji pomoću "lukavosti" ubija rak

Naučnici su razvili lijek, koji "pomoću lukavstva" ubija kancerogene ćelije.

 

Nova metoda liječenja podrazumijeva vezivanje hemoterapije za masti, koje tumorima služe kao "gorivo" za širenje.

Maligne ćelije uzimaju masti zajedno s lijekom koji ubija kancerogene ćelije. Kada se nađe unutar tumora, lijek se aktivira i uništava kancerogene ćelije.

Naučnici su testirali pristup sa lijekom Paklitaksel na miševima i "potpuno uništili" rak kostiju, gušterače i debelog crijeva kod miševa.

Istraživanje je uradio američki Univerzitet Northwestern, na čelu s dr Nejtanom Đaneskijem, profesorom sa Katedre za hemiju.

"To je princip 'trojanskog konja'. Lijek izgleda kao lijepa masna kiselina, tako da ga receptori tumora pozivaju da uđe", slikovito objašnjava profesor Đaneski.

Zatim dolazi do metabolizma lijeka, koji ubija kancerogene ćelije.

Hemoterapija napada ćelije koje brzo rastu, uključujući i one zdrave, a oštećenje zdravih ćelija može da dovede do neželjenih dejstava kao što su gubitak kose, povraćanje i infekcije.

"Ideja je da prerušimo lijek u masti kako bi ušao u ćelije, a tijelo ga transportovalo svuda naokolo", dodaje profesor Đaneski.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније