Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zdravlje

[ Index.hr, Objavila: R.P. ]

06. 06. 2019. 22:50 >> 22:50
1

ISTRAŽIVANJE POKAZALO

Flaširanom vodom unosite duplo više čestica mikroplastike

Svakog dana u svoj organizam unosimo čestice mikroplastike. Udišemo ih ili unosimo u organizam tokom konzumacije hrane i pića. Prema najnovijem istraživanju, prosječan Amerikanac godišnje unese između 74.000 i 121.000 čestica mikroplastike. Količina varira u odnosu na godine i pol, javlja CNN. Međutim osobe koje piju isključivo flaširanu vodu, a ne vodu iz slavine, popiju još dodatnih 90.000 plastičnih čestica godišnje.

Još uvijek nije u potpunosti poznato kakav uticaj te čestice imaju na naše zdravlje. Neka istraživanja pokazuju da vrlo sitna mikroplastika može prodrijeti u naše tkivo i izazvati imunološku reakciju ili otpuštati otrovne supstance apsorbovane iz okoline, uključujući teške metale.

Ovo su neki od zaključaka istraživanja "Human Consumption of Microplastics" koje je objavljeno časopisu Environmental Science & Technology.

Čestice mikroplastike ne apsorbujemo samo konzumacijom životinja koje su ih progutale. One u našu hranu dospjevaju i tokom proizvodnje i pakovanja. Naučnici su zbog toga, u spomenutom istraživanju, podijelili njihov unos u osam kategorija: vazduh, alkohol, flaširana voda, med, plodovi mora, so, šećer i voda iz slavine. Ostale namirnice, poput mesa ili povrća, nijesu uključili u analizu jer za njih nijesu imali dovoljnu količinu podataka.

Nakon analize došli su do zaključka da je ukupna godišnja konzumacija mikroplastike iznosila oko 81.000 čestica za dječake, 121.000 za muškarce, 74.000 za djevojčice i 98.000 za žene. Ali ono što je predstavljalo veliku razliku u nivou unosa tih čestica, bilo je konzumira li se flaširana voda ili ona iz slavine.

Naime, istraživači su procijenili da je godišnji unos čestica kroz vodu za piće, ako se pije samo ona flaširana, oko 75.000 za dječake, 127.000 za muškarce, 64.000 za djevojčice i 93.000 za žene. Za one koji konzumiraju vodu iz slavine, dodatni unos mikroplastike je značajno manji; samo 3000 čestica za dječake, 6000 za muškarce, 3000 za djevojčice i 4000 za žene.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније