Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zdravlje

[ RTS ]

20. 10. 2020. 23:33   >>  23:37

NAUČNICI ZABRINUTI

Uz mlijeko bebe gutaju i mikroplastiku iz flašica

Bebe koje se hrane iz plastičnih flašica unose milione čestica mikroplastike svakog dana, utvrdilo je novo istraživanje Koledža Triniti u Dablinu. Iako još nije utvrđeno koliko plastike se zadrži u organizmu, naučnici preporučuju da se koriste staklene boce i izbjegava plastika kada je hranjenje beba u pitanju.

Naučnici su utvrdili da preporučeni procesi termalnog sterilisanja flašica i pripreme mlijeka dovode do toga da flašice oslobađaju milione mikro i bilione nanoplastičnih čestica.

Testirane su flašice od polipropilena, koje čine 82 odsto flašica na tržištu, a naučnici navode da bi zdravija alternativa bile staklene posude.

Polipropilen je jedna od najčešće korišćenih plastika, a preliminarni naučni testovi pokazali su i da druge posude od tog materijala oslobađaju milione čestica mikroplastike po litru.

Već je poznato da mikroplastika u životnoj sredini zagađuje hranu i vodu, ali je nova studija pokazala i da priprema hrane u plastičnim posudama može da dovede do izuzetno štetnog izlaganja.

Uticaj na zdravlje još nije utvrđen, a stručnjaci ističu da je od izuzetne važnosti da se precizno utvrdi, posebno kod novorođenčadi.

Profesor Džon Boland sa Koledža Triniti u Dablinu kaže da je čitav njegov tim bio potpuno zapanjen količinom mikroplastike koja se oslobodi iz flašica za bebe.

"Prošlogodišnja studija Svjetske zdravstvene organizacije procijenila je da odrasli ljudi unesu između 300 i 600 čestica mikroplastike dnevno, a vrijednosti koje smo mi utvrdili u našem istraživanju kreću se u milionima“, ističe Boland.

Kako je naveo, od presudne je važnosti da se razumije kakve zdravstvene implikacije nosi ovakav unos mikroplastike.

"Već smo počeli da utvrđujemo kako ove čestice utiču na naš imuni sistem“, rekao je Boland, dodajući da je, uprkos tome što će mnoge od tih čestica biti izbačene iz tijela, potrebno utvrditi koliko njih će biti apsorbovano u krv i tako dospjeti u druge djelova tijela.

"Pobacao sam sve plastične posude koje sam koristio. U slučaju da imam malo dijete, prilagodio bih način na koji mu pripremam hranu“, zaključuje Boland.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније