Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zdravlje

[ Izvor: B92, Objavio: I. P. ]

21. 01. 2019. 08:48   >>  08:19

PREDLOG

Sjedenje škodi, vježbajte makar iz stolice

Deset sati sjedenja za radnim stolom povećava rizik od prijevremene smrti, pokazuju naučna istraživanja. Iako se dugo vjerovalo da je pretjerano sjedenje štetno samo za kičmu, sve je više studija koje ukazuju da je ono pogubno za čitav organizam.

Naime, dugotrajno sjedenje je usko povezano sa opasnošću od pojave teških bolesti, poput dijabetesa, srčanih problema i lošeg rada bubrega.

Sjedenje u stolici pet dana u nedjelji dovodi do ukočenosti tijela, skraćenja mišića i bolova u zglobovima.

Da bi se ove posljedice izbjegle, važna je fizička aktivnost. Ukoliko ste od onih kojima stalno nedostaje slobodnog vremena za rekreaciju, preporučujemo da negativan uticaj sjedenja umanjite sjedeći u stolici.

Prenosimo vam šest sjedećih vježbi pomoću kojih možete da ojačate mišiće stomaka i izbjegnete krivljenje kičme, koje je prvo u nizu posljedica načina života koji podrazumijeva mnogo sjedenja.

Rotiranje trupa

Sjedite na ivicu stolice sa razdvojenim nogama. Ruke opružite u ravni ramena. Nagnite trup blago ka naprijed i desnom rukom zamahnite ka lijevom stopalu dok ga ne dodirnete. Vratite se u početni položaj, pa lijevom rukom zamahnite ka desnom stopalu. Uradite 20 ponavljanja za svaku stranu.

Podizanje koljena ka grudima

Sjedite na stolicu. Ispravite kičmu, ne oslanjajući se na naslon stolice. Stopala su na podu, razmaknuta u širini kukova. Podignite desno koljeno ka grudima i istovremeno uvucite stomak. Prilikom podizanja stavite ruke na potkoljenicu da biste što bolje istegli donje trbušne mišiće. Ponovite vježbu 20 do 30 puta naizmjenično podižući lijevu i desnu nogu.

Opružanje nogu

Sjedite na stolicu bez oslanjanja na naslon. Rukama se držite za rukohvate. Savijte spojene noge i privucite koljena ka grudima, a zatim ih opružite. Ponovite vježbu 10 do 20 puta.

Jačanje bočnih mišića

Sjedite na ivicu stolice, kičmu držite uspravno. Oslonite se rukama na rukohvate. Nagnite tijelo u stranu, oslanjajući se na jedan sjedalni mišić. Spojite noge i podignite koljena ka grudima. Vratite se u početni položaj. Ponovite vježbu naginjući se na drugu stranu. Uradite 10 do 20 ponavljanja za svaku stranu.

Podizanje na ruke

Sjedite na stolicu bez oslanjanja na naslon. Rukama se držite za rukohvate. Koristeći snagu ruku podignite zadnjicu. Ostanite u tom polažaju 15 do 20 sekundi. Vratite se u sjedeći položaj pa ponovite vježbu još tri puta.

Lakat - koljeno

Sjedite na stolicu, kičma je uspravna, ne oslanjajte se na naslon. Dlanove stavite na potiljak. Podignite desno koljeno ka grudima, a lijevi lakat priljubite uz desno koljeno. Vratite se u početni položaj. Ponovite 15 puta naizmjenično suprotan lakat - suprotno koleno.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније