Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zanimljivosti

Boris Lukačević/Meridijani

16. 04. 2024. 07:27 >> 07:27
Čitaj mi:

BELGIJA

Bajkoviti prizori: Šuma prekrivena zvončićima

Šuma Hale u centralnoj Belgiji i ovog aprila prekrivena je divljim zvončićima. Desetine hiljada ovih cvjetova svakog proljeća upotpune zelenu šumu plavom bojom.

Prema riječima lokalnog šumara, ovo čudo prirode ne bi postojalo da se prošlog vijeka nisu umiješali ljudi.

Naime, tokom Prvog svjetskog rata, šuma je potpuno posječena, a onda su Belgijanci odlučili da je obnove.

“Ponovo su zasadili stabla bukve. Mlado drveće istog uzrasta zasađeno je u jednom periodu nakon rata i to su ti jedinstveni uslovi koji daju priliku zvončićima da rastu u ovolikom broju. Potrebna im je određena količina svjetlosti i određena temperatura. Ni prevruće, ni previše hladno, a to je ono što ovdje imaju”, kaže Tomas Bunen glavni šumar.

Ovaj bajkoviti prizor koji priželjkuju svi baštovani jedinstven je zahvaljujući divljem cvijeću.

“Zvončići nisu posađeni kada je šuma ponovo sađena. Oni su bili u zemlji i čim je drveće poraslo, stvorili su se idealni uslovi za bujanje ovog divljeg cvijeća”, naveo je Bunen.

Godišnje cvjetanje šume Hale popularan je događaj kojem doprinosi i organizovanje festivala zvončića.

Popularni festival počeo je ovog vikenda i trajaće do kraja mjeseca kada drveće počinje da zeleni, a zvončići polako da nestaju.

Prema Tomasovim riječima, tokom festivala dešava se da šumu u jednom danu posjeti i do 10 hiljada ljudi koji mogu da šetaju stazom od pet kilometara i uživaju u prizoru iz bajki.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније