Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zanimljivosti

N1 [ R.B. ]

07. 01. 2024. 08:21 >> 08:21
Čitaj mi:

DUGAČAK OSAM CENTIMETARA

U Australiji pronađen najveći mužjak najotrovnije vrste pauka

Najveći muški primjerak najotrovnijeg pauka na svijetu, koji ima očnjake koji mogu probiti ljudski nokat, pronašao je novi dom u Australijskom parku reptila, gdje će pomoći u spašavanju života. Jedan građanin ga je slučajno otkrio, javlja agencija Asošijeted pres.

Smrtonosni pauk dupljaš nazvan „Herkules“ pronađen je na Središnjoj obali, oko 80 kilometara sjeverno od Sidneja. Prvo je prebačen u lokalnu bolnicu, navedeno je u saopštenju Australijskog parka reptila. Stručnjaci za pauke iz obližnjeg parka su ga uhvatili i ubrzo shvatili da je to najveći muški primjerak ikada pronađen u javnosti u Australiji, prenosi Index.hr.

Dugačak gotovo 8 centimetara

Pauk je bio dugačak 7,9 centimetara od stopala do stopala i nadmašio je prethodnog rekordera iz 2018. godine, mužjaka nazvanog „Kolosus“.

Pauci dupljaši obično su veliki od jednog do pet centimetara, pri čemu su ženke veće od mužjaka, ali nijesu tako smrtonosne. Uglavnom se nalaze u šumskim područjima i vrtovima u predgrađima od Sidneja, najmnogoljudnijeg grada Australije, do obalskog grada Njukastla na sjeveru i Plavih planina na zapadu.

„Herkules“ će doprinijeti programu protivotrova u parku reptila. Uhvaćeni pauci koje su donijeli građani podvrgavaju se „mužnji“ kako bi se izvukao otrov, neophodan za proizvodnju protivotrova koji spašava živote.

„Ovo je poput osvajanja džekpota“

„Navikli smo da se prilično veliki pauci ljevkaste mreže doniraju parku, ali dobiti ovolikog mužjaka je poput osvajanja džekpota. Iako su i ženke pauka otrovne, mužjaci su se pokazali smrtonosnijima“, rekla je Emma Teni, čuvar pauka u Australisskom parku reptila, i dodala:

„Budući da u našoj kolekciji sada imamo ovakvog mužjaka, njegova proizvodnja otrova mogla bi biti ogromna, što bi se pokazalo neverovatno vrijednim za program protivotrova u parku“, rekla je.

Od početka programa 1981. godine u Australiji nije bilo smrtonosnog slučaja ugriza ove vrste pauka. Nedavno kišovito i vlažno vrijeme duž istočne obale Australije pružilo je idealne uslove za razvoj pauka dupljaša.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније