Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zanimljivosti

B.Č.J. [ RTS ]

04. 05. 2024. 10:25 >> 12:05
Čitaj mi:

Nikad do sada viđeno

Orangutan zaliječio ranu melemom koji je napravio od biljaka

Orangutan sa indonežanskog ostrva Sumatra zaliječio je sebi veliku ranu na obrazu koristeći melem napravljen od biljaka. Ovo je ujedno prvi zabilježeni slučaj da je životinja u divljini liječila povredu uz pomoć ljekovite biljke.

Nakon što su biolozi primijetili da je orangutan Rakus nanio biljni oblog na lice, rana se zatvorila i zacijelila u roku od mjesec dana.

Naučnici kažu da ovakvo ponašanje možda vodi porijeklo od zajedničkog pretka ljudi i velikih čovjekolikih majmuna.

„Oni su naši najbliži rođaci i ovakav primjer pokazuje koliko toga dijelimo sa njima. Sličniji smo im nego što smo različiti“, kaže biolog dr Izabela Laumer sa Instituta „Maks Plank“ i vođa istraživanja.

Njen tim je u junu 2022. godine u Nacionalnom parku Gunung Leuser primijetio da Rakus ima veliku ranu na obrazu.

Vjeruju da je povrijeđen u borbi sa suparnicima – drugim mužjacima orangutana, jer su se u danima prije nego što su primijetili ranu čuli njegovi glasni krici.

Tim je onda primijetio da Rakus gricka stabljiku i listove biljke „akar kuning“, koja ima antiinflamatorna i antibakterijska svojstva i lokalno stanovništvo je koristi kod liječenja povreda, ali i malarije i dijabetesa.

Rakus je više puta stavljao tečnost na obraz, a onda po rani razmazao sažvakanu biljku sve dok nije potpuno prekrila ozljedu. Potom je nastavio da se hrani biljkom.

Melem je, čini se, uradio svoje. Naučnici su primijetili da nije bilo nikakvih tragova infekcije, a rana se zatvorila u narednih pet dana. Nakon mjesec dana, potpuno se zacijelila.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније