Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zanimljivosti

K.R. [ N1 ]

22. 12. 2023. 09:46 >> 09:46
1
Čitaj mi:

RODITELJI I DJECA

Deset razloga zašto je loše braniti djeci da su pred ekranom

Kruži toliko strašnih priča o zavisnoti o igrama, tehnologiji koja je osmišljena da manipulira našim umovima i šteti razvoju dječjeg mozga. Roditelji zato često oduzmu svom djetetu uređaj, zabrane igranje igara ili postave stroga pravila o vremenu ispred ekrana.

Ipak, postoji još jedna opcija. Ona uključuje odnos pun poštovanja i saradnje sa svojim djetetom. Imati ovakav odnos znači fokusirati se na povjerenje, podršku, ohrabrenje i igru. To takođe znači biti spreman propitivati te strašne priče o vremenu provedenom pred ekranom. Ograničenja nisu pogrešna, ali je potrebno  razmotriti i drugačija shvatanja. Evo nekoliko razloga zašto nije dobro ograničavati djecu.

1. Djeca mogu misliti da ste loš roditelj

Oduzećete ili ograničiti nešto što vaše dijete voli. To će ga najvjerovatnije uznemiriti i razljutiti. Misliće da ste užasni. Ako vam izrazi svoje osjećaje, to će vjerovatno i vas uznemiriti i razljutiti. Vaša bi se veza mogla temeljiti na radosti, povezanosti i ljubaznosti. Iako to nije lako, osjećaćete se puno bolje nego dok ste protivnik svog djeteta i mučite se svaki dan oko ekrana, piše Index.

2. Misliće da ih ne volite

Vjerovatno svom djetetu govorite da su video-igre ili drugi sadržaji koje toliko voli loši ili štetni. Vaše bi dijete lako moglo pomisliti da je i ono loše ili nedovoljno dobro, što stvara bolna osjećanja.

3. Možda niste u pravu

Nema sumnje da ste čitali ili čuli da igranje igara ili vrijeme ispred ekrana može biti štetno za djecu i zabrinuti ste. Ali možete li biti sigurni da je to istina? Razmislite o tri stvari koje su vam roditelji radili, za koje se smatra da su “loše”, a koje ste ipak i vi praktikovali. Ipak, nije sve crno-bijelo kako se čini na prvi pogled.

4. Ne njegujete samoregulaciju

Ako kontrolišete kako vaše dijete koristi tehnologiju, ono neće imati priliku da nauči ono što im vlastito tijelo govori. Baš kao i sa hranom, naša tijela šalju signale kako bismo bili u ravnoteži. Možemo se osjećati nelagodno, nemirno ili dobiti izliv emocija kada uređaje koristimo duže vrijeme.

S vremenom, uz nježnu podršku roditelja, djeca nauče slušati te signale, ali ne ako zbog nametnutih ograničenja nikada ne dobiju priliku.

5. Ne podstiče učenje

Ograničavanjem upotrebe tehnologije, takođe ograničavate ono što vaše dijete može da nauči koristeći je. Mnoge video igre su vrlo teške i potrebno je vrijeme da se nauče. Postoje vještine koje treba usvojiti i razumjeti logiku igre.

Djeca stiču veliko samopouzdanje kada imaju vremena da se duboko uključe u igru i savladaju je. Isto tako, djeca će možda poželjeti da urone u žanr filmova ili nekoliko kanala na YouTube-u kako bi u potpunosti upila informacije i priče jer im to podstiče maštu. Što se više uključite i povežete s njihovim interesima, to ćete više naučiti o svom djetetu i posmatrati šta uči.

6. Stvara se nemir

Želite li se zaista stalno mučiti sa svojom djecom? Konflikti, uzrokovani ovakvim ograničavanjima, mogu dovesti do konstantnog nemira u kući.

7. Tjerate ih na skrivanje

Kada ograničite konzumaciju tehnologije, samo ćete ojačati želju svog djeteta da provodi više vremena ispred ekrana. Kada je ograničeno, dijete će biti anksiozno. Nikad se neće moći potpuno opustiti i uživati u igri ili gledanju jer će se brinuti da će im to biti oduzeto.

8. Neće naučiti vještine rješavanja problema

Ako uskočite i nametnete ograničenja i pravila kada imate problema s njihovim igranjem ili s vremenom ispred ekrana, naučićete ih da je način rješavanja problema iskazivanje moći nad drugima, piše Freja Davson.

9. Ispadate negativac

Želite li biti autoritarna figura u životu svog djeteta? Želite li da se boje vaših prijetnji, vikanja ili kazni? Ako ne želite, nemojte ograničavati vrijeme koje provodi radeći nešto.

10. Nećete biti uz njih da im pomognete

Izazovi su neizbježni. U nekoj fazi dijete će vidjeti nešto što ga plaši ili uzrujava, posvađaće se s prijateljem na internetu ili će zapeti u igri i izgubiti živce u frustraciji. Treba da budete sigurni da vaše dijete zna da može da računa na vas.

Ako ste uključeni i podržavate djetetovo igranje igara ili vrijeme ispred ekrana, mnogo je vjerovatnije da će se obratiti vama za pomoć ako im zatreba. Ako misle da će od vas dobiti samo još jednu oštru osudu, boriće se sami ili će pitati nekog drugog. Budite osoba kojoj će se obratiti.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније