Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zanimljivosti

[ A.B. ]

19. 06. 2023. 19:47 >> 20:03

JEDNO OD NAJPOSJEĆENIJIH MJESTA U FRANCUSKOJ

Dvorac Versaj slavi četiri vijeka postojanja

Dvorac Versaj u predgrađu Pariza, jedno od najposjećenijih mjesta u Francuskoj, slavi 400. godišnjicu i obnavlja se, te će uskoro posjetiocima ponuditi pristup privatnim odajama kraljice Marije-Antoanete u obnovljenom ruhu.

Izgradnja tog dvorca na imanju od 800 hektara počela je u septembru 1623. po naredbi kralja Luja 13. koji je najprije poželio mali lovački dom.

Cilj proslave godišnjice je da izrazi kontinuitet istorije Versaja tokom 400 godina i da pokaže da ne samo da istorija nije stala, već se otvara, obnavlja i oživljava.

Najnovije blago dvorca će biti otvoreno javnosti 27. juna – privatne odaje Marije-Antoanete od 100 kvadratnih metara, na dva sprata. Kraljica se tu odmarala, sastajala sa djecom i probranim prijateljima.

U septembru će biti otvorena istorijska galerija od 12 prostorija Versaja, obnovljena i modernizovana zahvaljujući digitalnim tehnologijama.

Versaj je prošle godine ugostio gotovo sedam miliona ljudi.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније