Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zanimljivosti

Б.Б. [ RTS ]

15. 03. 2023. 23:00 >> 22:59

PRONAĐEN DOKUMENT

Da Vinčijeva majka plemkinja sa Kavkaza oteta i kao robinja živjela u Italiji

Majka Leonarda da Vinčija, Katarina, princeza Čerkezije, ćerka Princa Jakopa koji je upravljao kraljevstvom na visoravnima Sjevernog Kavkaza, oteta je i prodata u ropstvo u Veneciji, potvrđuje dokument otkriven u Državnoj arhivi u Firenci, prenose italijanski mediji.

Profesor Karlo Veće, filolog i istoričar renesanse, docent Univerziteta u Napulju "L'orientale" otkriva identitet majke genija renesanse koja je na osnovu ovog dokumenta poluitalijanka. Ovaj podatak je objavljen juče u Firenci u sjedištu izdavačke kuće "Đunti" i potvrđen i od strane istoričara Paola Galucija.

Prema rekonstrukciji Karla Većea, Katarina je odvedena sa kavkaskih planina sa lancima na rukama čak do Azova, drevne Tane, na ušću rijeke Don, odakle je potom prevezena preko Crnog mora u Carigrad 1439. godine gdje je prešla u ruke mletačkih trgovaca koji su je odveli u Venecijansku lagunu da bi 1442. godine došla u Firencu gdje je bila sluškinja u kući Đinevre d'Antonio Rediti, supruge Donata di Filipo di Salvestro Nati.

Nakon toga je "pozajmljena" kao bolničarka ćerki ser Pjera da Vinčija, Mariji. Bila je plaćena 18 guldena godišnje, što je vrlo visoka cijena koja se, po mišljenju Većeja, odnosi na to da je zapravo bila seksualna ropkinja Pjera da Vinčija sa kojim je vanbračno rodila sina 15. aprila 1452. godine u malom selu u opštini Vinči. Profesor Veće smatra da je Leonardo začet u Palaco Kastelani koja je danas sjedište muzeja Galileo.

Leonardo je mnogo godina kasnije naslikao sliku Blagovijesti koja se najvjerovatnije vezuje za njegovu majku Katarinu. U podnožju ove slike se vidi grad na moru, brodovi i pejzaž koji ne liči na onaj u Firenci, sasvim moguće inspirisan pričama majke o mjestu iz kog je potekla.

Katarina del Vaka kako je do danas nazvana ili Katarina Pjero Lipi po mišljenju Martina Kempa, kraj svog života doživjela je u Milanu, gdje je živjela zajedno sa sinom Leonardom koji je u jednom zapisu iz 16. jula 1493. godine to i potvrdio.

Leonardo je organizovao njenu sahranu u Milanu, najvjerovatnije u Crkvi San Franćesko Grande za koju je Leonardo naslikao Bogorodicu na stijenama. Tokom aktuelnih iskopavanja u kasarni Garibaldi, ispred Univerziteta Katolika, pronađena je kapela Bezgrešnog začeća, ona iz Bogorodice na stijenama.

Profesor Veće je u arhivi u Firenci otkrio dokument o oslobođenju Katarine potpisan od strane notara Pjeda da Vinčija iz Firence 2. novembra 1452. oko šest mjeseci nakon Leonardovog rođenja. Ovo otkriće ispričano je u romanu profesora Većea "Katarinin osmjeh" koji je moguće kupiti u svim italijanskim knjižarama.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније