Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Nauka i tehnologija

B.Č.J. [ RTS ]

27. 12. 2023. 08:27 >> 08:27
2
Čitaj mi:

REZULTATI EKSPERIMENTA

Ljudske suze sadrže supstancu koja ublažava agresiju

Ljudske suze sadrže supstancu koja ublažava agresiju, navode naučnici, koji pretpostavljaju da su suze evoluirale tokom vremena kako bi zaštitile bebe koje plaču od povređivanja.

U kompjuterizovanim testovima, kod muškaraca koji su omirisali ženske suze, smanjila se agresivnost za više od 40 odsto i izazvala odgovarajuće promjene u mozgu. Naučnici koji su sproveli ovu studiju smatraju da sve ljudske suze imaju sličan efekat.

„Smanjenje agresije je bilo impresivno otkriće za nas, čini se stvarnim“, rekao je Noam Sobel, profesor neurobiologije na Vajcmanovom institutu za nauku u Izraelu. „Šta god da je u suzama, zapravo smanjuje agresiju."

Čarls Darvin je bio zbunjen po pitanju plača. Pišući u Izražavanju emocija kod čovjeka i životinja 1872. godine, veliki prirodnjak je jecanje proglasio „besmislenim kao lučenje suza od udarca izvan oka“.

Ali u posljednjih 150 godina, istraživači su iznasili različite hipoteze o ulozi suza – od signalizacije ranjivosti i bespomoćnosti do čišćenja bakterija iz očiju.

Prethodni rad u Sobelovoj laboratoriji otkrio je da mirisanje ženskih suza smanjuje testosteron kod muškaraca, ali nije jasno da li je to uticalo na ponašanje. Kod životinja je slika jasnija: podređeni golokrtičasti miševi, na primjer, liju suze da bi se zaštitili od agresora.

Za najnoviju studiju, dr Šani Agron i drugi u Sobelovoj laboratoriji skupljali su suze koje su se kotrljale niz lica žena dok su gledale tužne filmove. Istraživači nijesu za davaoce suza tražili samo žene, ali su skoro sve koje su se javile bile žene, od kojih je šest odabrano jer su proizvodile suze u velikim količinama.

U eksperiment je bio uključen 31 muškarac. Oni su mirisali fiziološki rastvor ili ženske suze tako što im je rastvor nanošen na gornju usnu.

Muškarci su zatim učestvovali u kompjuterizovanoj igri koja se koristi u psihologiji da izazove agresivno ponašanje nepravednim oduzimanjem poena igrača.

Agresivno ponašanje, u obliku odmazde, bilo je za 43,7 odsto niže kada su muškarci mirisali ženske suze u odnosu na fiziološki rastvor, pišu naučnici u radu objavljenom u Plos Biology.

Dalji testovi na skeneru mozga otkrili su da je kod onih koji su mirisali suze došlo do funkcionalne povezanost između regiona koji se bave mirisima i agresijom, dok je aktivnost u moždanim mrežama za agresiju bila niža. „Čini se da ova hemikalija orkestrira reakciju mozga na agresiju", navodi Sobel.

Jedna zagonetka sa kojom su se naučnici suočili bila je da iako glodari imaju senzorni sistem koji može da otkrije takve supstance, nije bilo poznatog načina da ljudi to učine. U laboratorijskim testovima, istraživači tima sa Univerziteta Djuk otkrili su da su četiri tipa receptora na neuronima koji osjećaju miris aktivirana ljudskim suzama, što sugeriše da mogu da reaguju na supstancu koja prigušuje agresiju.

Suze ne pomažu uvijek
Malo je vjerovatno da će hemikalije u suzama imati veliki uticaj na društvene interakcije odraslih, priznaje Sobel, ali on spekuliše da je sastav suza možda evoluirao da zaštiti ranjive bebe.

„Bebe ne mogu da kažu: 'Prestani da budeš agresivan prema meni'. Veoma su ograničene u svojoj sposobnosti da komuniciraju, a takođe su bespomoćne. One imaju interes da smanje agresiju i to odražava tužnu realnost agresije prema bebama“, rekao je on.

Ad Fingeruts, profesor emeritus na Univerzitetu u Tilburgu, koji nije bio uključen u studiju, kaže da: „Ima smisla ako suze na neki način inhibiraju agresiju, jer je opšte poznato da su bebe koje puno plaču u opasnosti da budu fizički zlostavljanje. To bi im moglo pomoći da prežive."

Dr Mina Lions, psiholog sa Univerziteta Džon Murs u Liverpulu, rekla je da je smanjenje agresije „izvanredno“, ali je upozorila da je važno da se studije o ljudskom ponašanju ponove prije nego što se donesu čvrsti zaključci.

„U stvarnom životu stvari se mogu odigrati drugačije. Suze žrtve porodičnog nasilja mogu malo da učine u smanjenju agresije počinioca. Zašto hemosignalizacija ne funkcioniše u ovim okolnostima?"

„Društveni kontekst plakanja je veoma komplikovan, i pretpostavljam da je smanjenje agresije samo jedna od mnogih potencijalnih funkcija suza“, dodaje Lionsova.

Sobelova laboratorija se nada da će identifikovati aktivni sastojak u suzama. To bi otvorilo vrata proizvodnji supstance i potencijalnoj upotrebi za smanjenje agresivnosti.

 

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније