Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Nauka i tehnologija

Б.Б. [ RTS ]

04. 10. 2023. 14:07 >> 14:27

OTKRILI KVANTNE TAČKE

Trojici naučnika Nobelova nagrada za hemiju

Švedska kraljevska akademija nauka dodijelila je Nobelovu nagradu za hemiju za 2023. godinu Mungiju Bavendi, Luju Brusu i Alekseju Jekimovu, za otkriće i sintezu kvantnih tačaka.

Nakon zbrke oko preuranjenog objavljivanja dobitnika Nobelove nagrade za hemiju za 2023. godinu, potvrda o laureatima stigla je tačno kao što je i planirano i najavljeno – na konferenciji za medije koja je počela u 11.45 po centralnoevropskom vremenu.

Dobitnici prestižnog priznanja su Mungi Bavenda, Luj Brus i Aleksej Jekimov, naučnici koji rade u Sjedinjenim Američkim Državama, za otkriće i sintezu kvantnih tačaka.

"Nobelova nagrada za hemiju 2023. nagrađuje otkriće i razvoj kvantnih tačaka, nanočestica koje su toliko male da njihova veličina određuje njihova svojstva", navodi se u mejlu Švedske kraljevske akademije.

Nanočestice i kvantne tačke se koriste u LED svjetlima i TV ekranima, a mogu se koristiti i za vođenje hirurga prilikom uklanjanja tkiva raka, između ostalog, navodi se u saopštenju Akademije.

Istraživači su prvenstveno koristili kvantne tačke za stvaranje obojene svjetlosti. Oni vjeruju da u budućnosti kvantne tačke mogu doprinijeti fleksibilnoj elektronici, minijaturnim senzorima, tanjim solarnim ćelijama i možda šifrovanoj kvantnoj komunikaciji.

Bavendi je profesor na Tehnološkom institutu u Masačusetsu, Brus je profesor emeritus na Univerzitetu Kolumbija, a Jekimov radi za kompaniju "Nanokristals tehnolodži".

Nagradu staru više od jednog vijeka dodjeljuje Švedska kraljevska akademija nauka i vrijedna je 11 miliona švedskih kruna (990.019 dolara).

Nagrada u oblasti književnosti biće dodijeljena 5. oktobra, Nobelova nagrada za mir 6. oktobra, a za ekonomske nauke 9. oktobra 2023. godine.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније