Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Nauka i tehnologija

Klix.ba [ B.B. ]

06. 12. 2021. 23:30   >>  23:37

PROIZVOD BRITANSKE KOMPANIJE

Robot Ameka ima facijalnu ekspresiju

Novi humanoidni robot, proizvod britanske kompanije "Engineered Arts", "opasno" je sličan čovjeku i sposoban je da demonstrira niz gotovo realističnih ljudskih facijalnih ekspresija.

Iz kompanije kažu da je Ameka "savršena platforma humanoidnog robota za interakciju ljudi i robota". Klip objavljen na videoservisu YouTube prikazuje robota u "akciji", te dokazuje da tvrdnje kompanije nijesu pretjerane.

Mašina sive boje slična je likovima iz filma "I, Robot" te može pokazati niz ljudskih emocija praćenih realističnim pokretima očiju.

Čini se da se u ovom slučaju radi o programiranoj demonstraciji, gdje se Ameka budi, potom znatiželjno gleda svoje ruke, a potom izgleda iznenađeno kada uoči da se snima.

"Emotivni" robot je već dostupan za kupovinu i iznajmljivanje. Trenutno je u formi stacionarnog modela, ali developeri planiraju da ga unaprijede, pa obećavaju da će "Ameka jednog dana hodati".

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније