Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Nauka i tehnologija

[ Tanjug, objavila B.B. ]

18. 01. 2019. 23:50   >>  23:15

NAKON SAMO 24 SATA

Biljke na Mjesecu promrzle

Samo 24 sata nakon što je objavljena fotografija prvih biljaka koje su počele da klijaju na Mjesecu, kineske vlasti su saopštile da su nježne zelene biljčice promrzle, piše "The Independent".

Sjemenke pamuka koje je kineska misija "Chang’e-4" ponijela na Mjesec proklijale su u aluminijskom mini stakleniku koji je Kinu koštao 10 miliona juana (oko 1.25 miliona eura). Ali vrlo brzo nakon toga je na takozvanoj tamnoj strani Mjeseca pala noć i temperature su postale preniske za mlade biljke.

Sonda "Chang’e-4", koja je 3. januara sletjela na Mjesec, očigledno je u nedjelju, u prvoj lunarnoj noći od slijetanja sonde, ušla u način rada u stanju mirovanja (sleep mode)", rekao je Ksi Gengksin, voditelj projekta mini ekosistema u "Chang’e-4".

"Tek nastali život u stakleniku nije mogao preživjeti mjesečevu noć" dodao je Ksi.

Eksperiment s biljkama se sprovodio kako bi se potvrdilo da bi astronauti u budućnosti mogli u svemiru koristiti hranu iz vlastitog uzgoja, smanjujući time potrebu da se vrate na Zemlju.

Nije još uvijek jasno, piše "The Independent", zašto Kineska nacionalna svemirska agencija, ako je znala da biljčice najvjerovatnije neće preživeti lunarnu noć, nije o tome pisala kada je objavila da su prvi put uspješno proklijale sjemenke pamuka na Mjesecu.

Prema drugim informacijama život u stakleniku je trebao da preživi tri mjeseca i stvori samoodrživu okolinu daleko od naše planete.

Aluminijski spremnik očigledno nije imao grijač na baterijski pogon, tako da su prve mjesečeve noći uginule klice pamuka, piše "Space.com".

Liu Hanlong izjavio je na konferenciji za novinare da je temperatura unutar spremnika dostigla minus 52 stepena Celzijusova i da je time eksperiment priveden kraju, prenose mediji.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније