Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Nauka i tehnologija

[ B92, objavila B.B. ]

31. 12. 2018. 10:50 >> 10:25

NOVOSTI U HJUNDAIU

Automobili će se otključavati pomoću otiska prsta

Kompanija Hjundai će na tržište 2019. izbaciti automobile koji se otključavaju pomoću otiska prsta. Hjundai će ovu tehnologiju ponuditi najprije na SUV modelu Santa Fe, u prvom kvartalu sljedeće godine.

Korejski proizvođač predstavio je novi sistem u Kini, gdje će se prvo i naći u upotrebi, da bi se zatim postepeno proširio i na druga tržišta širom svijeta.

Tehnologija očitavanja otiska prsta omogućiće vozaču ne samo da otključa svoje vozilo, već i da startuje motor, s obzirom na to da je Hjundai biometrijski senzor osim u kvaku, ugradio i u dugme za pokretanje pogonskog agregata.

Sistem će takođe omogućiti da kompjuter identifikuje vozača i da, u slučaju da isti automobil koristi više osoba, izvrši podešavanja vozila prema ranije definisanim i sačuvanim preferencijama onog koji je u tom trenutku za volanom.

Tako će se nakon očitavanja otiska prsta automatski podesiti pozicija vozača, retrovizori, sadržaji i funkcije multimedijalnog sistema i sl.

Korejski proizvođač navodi i da je sistem opremljen bezbjednosnom tehnologijom koja će spriječiti falsifikovanje (simuliranje) otiska prsta vozača.

Ako se pitate koliko će jedan ovakav sistem biti pouzdan u automobilu, Hjundai tvrdi da do pogrešnog očitavanja može da dođe tek u jednom od 50.000 slučajeva i dodaje da je njihova tehnologija pet puta bezbjednija od konvencionalnog automobilskog ključa.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније