Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Nauka i tehnologija

Objavila: D.Ž. [ Izvor: Anadolija ]

16. 08. 2016. 09:28 >> 09:08
1

ISTRAŽIVANJE

Virus zika u spermi može preživjeti i 6 mjeseci

Naučnici italijanskog instituta za infektivne bolesti "Spallanzani" u Rimu otkrili su da virus zika u spermi može opstati i do šest mjeseci, što je dvostruko duže od ranijih pretpostavki.

Ranija istraživanja su ukazivala da opaki virus zika u spermi može opstati do tri mjeseca, ali su italijanski naučnici otkrili taj virus u spermi jednog 30-godišnjeg pacijenta i šest mjeseci nakon prvih simptoma zaraze.

Zaraženi Italijan je u januaru boravio na Haitiju, gdje ga je uboo komarac aedes. Po povratku u Italiju su se počeli javljati simptomi poput visoke tjelesne temperature, iscrpljenosti i mučnine, a 93 dana kasnije je otkriven virus zika u njegovoj pljuvački, urinu i spermi.

U spermi zaraženog je i nakon 181 dana pronađen opaki virus, što je potvrdilo mogućnost da se taj virus samostalno obnavlja u reproduktivnom sistemu muškaraca.

Detaljniji izvještaj istraživanja italijanskih stručnjaka objavljen je u časopisu “Eurosurveillance“.

Za zika virus ne postoji vakcina, niti lijek. Simptomi obično uključuju groznicu, osip, bol u zglobovima, crvenilo i bol očiju, bol u mišićima, glavobolju i povraćanje. Simptomi obično počinju tri do sedam dana nakon uboda komarca. Pored uboda komarca, zika virus se prenosi i širi tranfuzijom krvi, ali i polnim kontaktom. 

Virus je prošle godine eskalirao u Brazilu kada je registrovano više od 2.400 slučajeva u 20 brazilskih država, u poređenju sa 147 slučajeva u 2014. godini. Najveći dio pacijenata bile su porodilje s povišenom temperaturom, osipom i glavoboljom. Ustanovljeno je i kako zika virus izaziva povećanu mikrocefaliju, neurološki poremećaj koji može dovesti do nepotpunog razvoja mozga kod novorođenčadi.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније