Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Sponzorisani tekstovi

08. 12. 2023. 14:12 >> 12:25
Čitaj mi:

PROJEKAT SARADNJE

Projekat Due Mari povezao regije Pulja i Molize u Italiji sa Crnom Gorom i Albanijom

Destinacija koja inspiriše.

Due Mari virtuelne ture, digitalna platforma koja povezuje više od 600 znamenitosti očuvanog kulturnog i prirodnog nasljeđa, oslanjajući se na šarm Jadranskog i Jonskog mora, povezuje Pulju, Molize, Crnu Goru i Albaniju. Turističke agencije i samostalni putnici, koji tragaju za autentičnim iskustvima van utabanih staza, željni su da saznaju o novim turama i kulturnim ili avanturističkim rutama. Projekat Due Mari koji je počeo 2019. godine, a koji se finansira iz Interreg IPA programa prekogranične saradnje Italija - Albanija - Crna Gora 2014-2020, daje im najbolji odgovor i pomaže im da isplaniraju nove ture ili odmore na održiv i autentičan način.

DUE MARI KULTURNE I AVANTURISTIČKE TURE

Istraživanje Crne Gore, Albanije i italijanskih regija Pulje i Molizea nikad nije bilo lakše. Regije koje okružuju Jadransko i Jonsko more su udružile snage sa ciljem razvoja održivih turističkih ponuda, podsticanja povezanosti i uključivanja lokalnih pružalaca usluga. Iz ove saradnje je nastala digitalna platforma Due Mari – ujedinjena platforma virtuelne realnosti, dzajnirana da planira i promoviše kulturne rute i ture, podstiče održivi rast turizma tokom svih godišnjih doba i zagovara integraciju novih tehnologija i inovativnih pristupa u turističkom marketingu.

POVEZIVANjE MORA I REGIONA

Misija projekta Due Mari, koji je počeo 2019. godine i završava se u decembru ove godine, jeste da poveže regije obuhvaćene projektom u jednu atraktivnu destinaciju kako bi se zadovoljile potrebe nezavisnih, odgovornih, radoznalih i aktivnih putnika, takozvanih novih turista, čiji je cilj da se stope sa lokalnim iskustvima, daleko od masovnog turizma. Projekat predvodi Ministarstvo ekonomskog razvoja i turizma (CG) i implementira ga zajedno sa svojim partnerima: Ministarstvom turizma i životne sredine (AL), regijom Pulja – Odjeljenjem za turizam, kulturnu ekonomiju i valorizaciju teritorije (IT), REGIJOM MOLIZE (IT), INNOVAPUGLIA S.p.A. (IT) i Nacionalnom turističkom organizacijom Crne Gore (CG).

Želja za razvojem modela za upravljanje kulturnim rutama koje bi takođe istakle manje poznata kulturna i prirodna blaga regiona je dovela do digitalizacije i promocije ukupno 659 zanimljivih lokacija – 199 u Albaniji, 160 u Crnoj Gori, 150 u regiji Molize i 150 u Pulji.

NOVI PLANER ZA PUTOVANjA ZA POSJETIOCE I TURISTIČKE AGENCIJE NOVE GENERACIJE

Putnici nove generacije uopšte ne žele da se nazivaju turistima. Due Mari je planer putovanja namijenjen njima, kreiran sa velikim poštovanjem prema lokalnim zajednicama i posjetiocima koji žele da se stope sa stanovnicima, njihovom kulturom, prirodom, tradicijom i istorijom. Tri zemlje imaju više regija i mjesta, koja su u posljednje vrijeme popularna u medijima i koja su prepoznata kao prave destinacije za putnike slobodnog duha ili male grupe koje žele da se kreću i istražuju nove destinacije autentičnog i jedinstvenog karaktera.

U cilju jačanja povezanosti i ohrabrivanja putnika da produže svoj boravak na destinaciji, uz istovremeno promovisanje uključivanja novih ruta putovanja u ponudu turističkih agencija, partneri na projektu su kreirali ukupno 13 kulturnih i prirodnih tura. Ove ture povezuju kulturu regije, lokalnu kuhinju i prirodne ljepote.

Suština projekta postaje stvarnost u dvije prekogranične ture – Kulturna Due Mari tura i Avanturistička Due Mari tura.

KULTURNA DUE MARI TURA

Putovanje povezuje kulturna obilježja Albanije, Crne Gore i italijanskih regija Pulja i Molize. Na putu se sreću fascinantne priče i legende, koje otkrivaju kulturnu raznolikost, isprepletanu sa tradicijom, arhitekturom, umjetnošću i zanatstvom.

Cultural Due Mari tura je živopisan mozaik koji prepliće istoriju i kulturno nasljeđe. Najznačajnije atrakcije ture su osmougaoni zamak, Castel del Monte, jedinstveni primjer srednjovjekovne arhitekture i, zbog svog rasporeda i izuzetne simetrije, jedan od najprepoznatljivijih simbola Pulje. Vrhunac posjete regiji Molize je jedan on najbolje očuvanih primjera antičkih rimskih pozorišta, Teatro Tempio di Pietrabbondante. Zamak Berat u Albaniji, koji se nalazi na UNESCO-ovoj listi, sve je više prepoznatljivo turističko mjesto sa svojim uskim ulicama, drevnim građevinama i slikovitim lokacijama, što je suštinski dio istraživanja kulture Due Mari destinacije. Još jedno mjesto UNESCO-ove svjetske baštine, poznato kao najšarmantniji srednjovjekovni grad na Jadranu, jeste stari grad Kotor – koji se mora posjetiti u Crnoj Gori.

Uz DUE MARI, putnici mogu da započnu putovanje sa bilo kog mjesta. Ako je početna tačka Italija, najbolje je započeti italijanskom regijom Molize i nastaviti sa Puljom. Zatim je vrijeme za vožnju trajektom, preko Jadranskog mora do Albanije, a Due Mari avantura se nastavlja prema Podgorici u Crnoj Gori.

AVANTURISTIČKA DUE MARI TURA

Planinarenje, biciklističke ture ili opuštene šetnje zadivljujućim prirodnim znamenitostima Albanije, Crne Gore, Molizea i Pulje su jednako vrijedno putovanje. Tura predlaže povezivanje zaštićenih prirodnih resursa, jezera, rijeka, planina i morskih obala, obećavajući poglede koji oduzimaju dah i podmlađujuće utočište u prirodi.

Avanturistička Due Mari tura je raznolika i bogata kao i destinacije koje povezuje. Obuhvata poznate i posjećene turističke lokacije, kao i skrivene kutke prirode koje do sada posjetioci nijesu otkrili. Jedna od najvažnijih tačaka ture je crnogorski Nacionalni park Durmitor, sa svojim impresivnim planinama, slikovitim dolinama i jezerima, koji godinama privlači ljubitelje prirode. Postoji mnoštvo aktivnosti oko najpopularnijeg glacijalnog Crnog jezera.

Avantura se nastavlja u očaravajućem albanskom Nacionalnom parku Butrint, čuvenom po jezerima, ostrvima i vlažnim područjima u kom koegzistira više od 1200 vrsta životinja i biljaka. Istovremeno, u njemu se nalazi jedno od najvažnijih arheoloških nalazišta u Albaniji, navedeno kao mjesto UNESCO-ove svjetske baštine. Samo jednu vožnju trajektom ili avionom dalje, nalaze se impresivne pećine Grotte di Castellana, ukrašene brojnim stalaktitima, koje pružaju jedinstveni uvid u podzemni svijet Pulje. Nazad na dnevnom svijetlu, vodopadi Cascate del Verrino u Molizeu su idealna stanica za planinare koji traže mirno i spokojno utočište.

Due Mari virtuelna platforma daje ideje za istraživanje lokalne kuhinje i priča u mnogim drugim uglovima mape. Posjetite veb lokaciju Due Mari i otkrijte čuda Jadranskog i Jonskog mora, koja sve pozivaju da se upuste u nezaboravnu avanturu.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније