Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Muzika

B.Bu. [ Klix.ba ]

09. 04. 2024. 14:09 >> 14:09
Čitaj mi:

PORAST INTERESOVANJA

Bum muzičkih biografskih filmova, najnoviji je o Ejmi Vajnhaus

Biografski film „Back To Black“ o prerano preminuloj pjevačici Ejmi Vajnhaus uskoro će se pojaviti na velikom platnu, poslije biografskog filma o Bobu Marliju, a prije biografskih filmova o Bobu Dilanu i Brusu Springstinu, i svjedoči o pravcu u kojem je krenula muzička industrija.


Interes sedme umjetnosti za muzičare i njihove živote je očigledan, posebno za muzičke zvijezde nesrećne ili tragične sudbine.

Scenario je uglavnom sličan: odrastanje, uglavnom u skromnom okruženju, praćeno velikim i neočekivanim uspjehom, zavisnostima i/ili tragičnim krajem.

Ejmi Vajnhaus je umrla 2011. od trovanja alkoholom u 27. godini. U istim godinama života slična sudbina zadesila je Dženis Džoplin, Džimija Hendriksa, Kurta Kobejna… Bob Marli je preminuo od raka 1981. godine u 36. godini. Film počinje sa emitovanjem u Velikoj Britaniji 12. aprila, u Francuskoj 24. aprila i u SAD 17. maja.

„Ali treba gledati na stvari obrnuto, jer nije kinematografija ta koja traži mitove, pa „Terminator“ ima 40 godina. Prije bih rekao da svijet muzike i vlasnici prava traže alate kojima će ponovno vratiti muziku muzičara kojih više nema da bi ih ponudili novim generacijama koje se bore s aktuelnim događajima“, rekla je za AFP Sophian Fanen, novinarka i saosnivačica francuskog portala Les Jours.

Paramaunt, koji je distribuirao film „Bob Marli, jedna ljubav“, koji je premijerno prikazan 14. februara, oduševljen je uspjehom koji je film već postigao krajem februara, posebno u Francuskoj.

„Kompletan katalog Boba Marlija je u prosjeku imao više od milion strimova dnevno u Francuskoj za samo nedjelju dana! „Could Iou Be Loved“ je upravo ušao u prvih 200 strimova 44 godine nakon objavljivanja“, objavila je kompanija.

Belkacem Bahlouli, glavni urednik francuskog časopisa Rolling Stone, rekao je za AFP da muzički biografski filmovi doživljavaju pravi procvat.

Sada ih već imamo dva puta godišnje, rastu kao pečurke poslije kiše“, kaže Bahluli.

Britanski list Gardijan primjećuje da je „muzički biografski film ogroman žanr, koji nastavlja da se širi i nema dovoljno prostora da se nabroje sve nove kreacije”.

Roling Stone u februarskom izdanju napominje da su „u posljednjih deset godina snimljeni brojni muzički biografski filmovi bez obzira na okolnosti, u dobru i u zlu“ jer za njih postoji interesovanje.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније